Početna » ЦЕЛА СРБИЈА НА НОГАМА ЗБОГ НЕСТАНКА МАЛЕ ДАНКЕ: Ево шта се све догађало од јуче у насељу Бањско Поље

ЦЕЛА СРБИЈА НА НОГАМА ЗБОГ НЕСТАНКА МАЛЕ ДАНКЕ: Ево шта се све догађало од јуче у насељу Бањско Поље

Потрага за двогодишњом девојчицом Данком Илић из околине Бора и даље траје. На терену су полиција, ватрогасци-спасиоци, припадници Горске службе спасавања, припадници Жандармерије са псима-трагачима, ловци и бројни грађани. У потрази за девојчицом користи се и хеликоптер и дронови са термовизијским камерама.

од Паланка данас
0 Коментар

434389734 936583515140947 7822859819381288518 N

Добровољци могу да се укључе у потрагу у координацији са полицијом, каже министар Братислав Гашић.

Девојчица Данка Илић, која је нестала јуче у 13.45 у борском насељу Бањско Поље, има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.У тренутку нестанка имала је маслинасто зелену јакну, љубичасте панталоне, црне патике и косу везану у реп.

Први пут покренут систем ПРОНАЂИ МЕ!

У Србији је први пут покренут систем ПРОНАЂИ МЕ! који је намењен за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица.

Проширена је потрага за несталом девојчицом у месту Бањско Поље код Бора, али за сада још нема нових информација, јавља Тањуг. Потрага се шири даље ка насељеном делу Бањског Поља, а ту су и жандари са добровољцима.

Терен претражују припадници Жандармерије, Горске службе спашавања и грађани добровољци, а дронови и даље надлећу то подручје.

Кућа девојчице из које је нестала је мало изнад насеља, а део око куће је већ претражен, кажу надлежни.

Грађани који су се јуче појавили у великом броју и поред најбоље намере да помогну, правили су гужву и ометали полицијске псе, па је зато данас потрага организована другачије.

Због гужве псима трагачима су се мешали мириси, због чега се данас терен претражује у мањим групама добровољаца од по 20 људи, који се деле и иду са полицијом, јавља Тањуг.

Сви власници викендица у насељу добили су позив да дођу и отворе своје објекте, како би се извршила претрага тих објеката и отклонила свака сумња.

Мештани су, како кажу, збуњени и страхују да је неко девојчицу можда отео и колима одвезао у непознатом правцу.

Због тога се проверавају сва возила на неколико пунктова полиције.

Како се може чути, породица није имућна и искључен је мотив да је можда девојчица отета због откупа.

Ипак, нејасно је како је девојчица за свега 15 минута, колико је требало полицији да дође и крене у потрагу, нестала с обзиром да није могла далеко да оде.

Далибор Јовић из удружења „Борци за Бор“ изјавио је за Н1 да потрагу за несталом девојчицом Данком Илић код Бора отежава терен који је брдовит и пун рупа и канала, као и да је на лицу места доста окупљених грађана који чекају „зелено светло“ полиције да се прикључе потрази.

У потрагу за девојчицом укључили се и рудари из Бора

„И ми људи који смо оспособљени за тежак физички рад у руднику, тешко се крећемо. Могу да кажем да је готово немогуће да је дете од две године тамо пролазило. Тврдим вам да смо прошли свако ћоше. Од Банског поља и преко брда. Наставићемо и даље потрагу у договору са полицијом“, каже Мирослав из чете за спасавање рудника из Бора.

Комшије страхују да је неко отео девојчицу
Породица Трајковић живи поред породице нестале девојчице. Кажу да је шума прегледана више пута, а да је језеро далеко одатле.

 

„Језеро је далеко, има овде вирова који су прегледани, шума је обиђена 15 пута, само постоји могућност да није неко наишао са стране и покупио дете, тога се плашим“, рекао је Трајковић, који истиче да су прве комшије са породицом нестале девојчице.

Жена каже да јој је комшија рекао да је видео дете испред њених врата, али да је није видела…

Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић изјавио је, да је, с обзиром на узраст детета полиција имала сумњу да је отмица у питању и да би се пуштањем система „Пронађи ме“ у јавност, у првом мементу нестанка девојчице, угрозио њен живот.

Како је рекао, брзина у овом систему јесте кључна, и критеријуми јесу били испуњени, али основни критеријум да се живот детета не угрози није био испуњен и то је оно што се чекало.

„У моменту када је пријављен нестанак, у року од сат времена је више од 200 припадника МУП-а било на лицу места. С обзиром на узраст детета није се мислило да ће дете моћи да оде даље и да ће они врло брзо, претражећи сам терен, пронаћи дете. Данас је обавештена цела Србија, и уколико је дете у Србији, а ја сматрам да јесте, биће пронађено, па ћемо касније анализирати да ли је могло боље“, навео је он за К1 телевизију.

Коментаришући то што су неки грађани добили СМС поруку са информацијом о нестанку детета много касније, Јурић је рекао да Србија има проблем везан за техничку околност, а то је да мобилни оператери у Србији не могу да пусте више од 50.000 порука у минути због чега су оне сукцесивно стизале грађанима.

Полиција и волонтери иду од зграде до зграде не би ли пронашли неки траг, који ће помоћи у потрази за несталом Данком, јавља РТС.

За несталим дететом трага се више од 18 сати, а и даље нема никаквих информација.

Потрага се интензивира, а током ноћи је стигло још око 20 возила са жандармеријом.

Градска управа је саопштила да је, поред хеликоптера, подигнуто неколико десетина дронова са термовизијским камерама.

Надлежни апелују на грађане да не крећу самоиницијативно у потрагу, како не би ометали искусне и људе обучене за потрагу.

На прилазу Бањском Пољу постављени су контролни пунктови на којима полиција прегледа возила, јавља Тањуг.

Сви напуштени објекти у том месту су прегледани, а такође се испитују све „безбедносно интересантне особе“, које су раније имали проблеме са законом.

Девојчица је нестала на неприступачном терену, обраслом густом шумом. У уторак током поподнева подигнути су и дронови са термовизијским камерама, а терен претражује и хеликоптер.

„То је приградско насеље које има и врло незгодан терен. Ту су шуме и потоци. На самом крају тог места се десио нестанак наше мале суграђанке“, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Киша која је падала додатно је отежавала потрагу.

Током јучерашњег дана за њом је трагало око 2.000 људи.

На терену су полицајци, жандармерија, ватрогасци-спасиоци, припадници добровољног ватрогасног друштва и Горске службе спасавања.

Акцији су се прикључили и грађани Бора, пријатељи и породица нестале девојчице којима је препоручено да се током ноћи врате кућама како не би ометали псе трагаче и да се поново прикључе ујутру.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, који је касно синоћ стигао у Бањско поље, рекао је јутрос да окупљени добровољци, који желе да се укључе у потрагу то могу да учине у координацији са полицијом.

Уколико имате било какве информације позовите полицију на број телефона 192.
Обавештења о девојчици Данки Илић из околине Бора која је јуче нестала постављена су и дуж ауто-пута кроз Србију.

Како је објављено на Инстаграм страници 192.рс, обавештења возачима налазе се на инфо таблама на путу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept