четвртак, јун 20, 2024
Početna » ЦЕЛА СРБИЈА ПОД УПОЗОРЕЊЕМ ЗА ВИКЕНД: Спремите се за велике врућине, лекари позивају на посебан опрез због једне појаве

ЦЕЛА СРБИЈА ПОД УПОЗОРЕЊЕМ ЗА ВИКЕНД: Спремите се за велике врућине, лекари позивају на посебан опрез због једне појаве

У СРБИЈИ се овог викенда очекују температура до 30 степени у хладу, што значи да ће субјективни осећај бити много већи, а уз то биће и висок и врло висок степен УВ зрачења.

од Паланка данас
0 Коментар

Осим тога, по биометеоролошкој прогнози, време ће повољно утицати на већину хроничних болесника осим за срчане болеснике, а кардиолог професор Предраг Митровић каже за „Блиц“ да може услед скока температура да дође до варијација крвног притиска.Подсетимо, за данас су упаљени аларми за високо и врло високо УВ зрачење широм Србије, а најјаче ће бити у недељу и то у Лесковцу, Призрену, Приштини и Врању – индекс 8, што је врло високо и претпоследње на скали. Следеће је љубичасто, које означава екстремно високо зрачење.

Високо зрачење на југу Србије

С обзиром на високе температуре, и високо зрачење требало би се чувати и топлотног удара.

УВ индекс данас ће бити умерен, односно жут само у Пећи и на Копаонику где ће бити четири, док ће у остатку Србије бити висок – 6 и 7.

Још веће зрачење биће сутра, у недељу, 2. јуна, па ће се овај индекс у четири града потпуно црвенети. Наиме, врло висок степен зрачења у недлеју ће бити у Лесковцу, Призрену, Приштини и Врању где ће бити 8, а у остатку земље углавном 7, и у неколицини градова 6.

Притисак ће да варира, опрез

С обзиром на то да ће жива у термометру у хладу за викенд достизати 30. подеок, проф. др Предраг Митровић очекује варијације крвног притиска.

– Они који се лече од притиска знају да тада треба да промене терапију. Они који се не лече а имају скок притиска, који ће бити најчешће компромитован, требало би да се јаве код лекара – саветује проф. др Предраг Митровић.

Он не очекује повећан број срчаних удара, као у ранијем периоду када је услед наглих температурних осцилација до њих долазило.

Биће разлика у температури, ипак се најављује 30 степени, али не тако велика као раније. Међутим, и због толике разлике може да буде проблема са крвним притиском, пре свега – каже саговорник.

Савети свим грађанима како да се понашају када су високе температуре:

– да избегавају боравак напољу када је сунце најјаче

– да једу лакшу храну, да не буде масна и слана
– да избегавају претерану физичку активност

Он је раније објаснио да је најопаснији је излазак из топлог у хладно и обрнуто, што може довести до грчења крвних судова и кардиоваскуларних промена, тачније, инфаркта миокарда, и објаснио да су хронични болесници најугроженији, као и хипертоничари.

Кључни симптоми за одлазак код лекара

На питање, који су то кључни симптоми због којих морамо да се обратимо лекару, саговорник се фокусирао на оне који указују на проблем са крвним притиском и са на оне који се односе на срчани удар, односно ангину пекторис.

Према његовим речима, већина људи реагује тако што долази до скока крвног притиска, а једна четвртина болесника има пад, односно хипотензију.

– Ни хипертензија, а ни хипотензија није добра ако се ради о брзој промени, али је хипертензија, односно скок крвног притиска озбиљније стање. Повишен крвни притисак може да доведе до пуцања крвних судова. Када дође до пада крвног притиска, имамо већу поспаност, и може да се изгуби и свест, али ретко кад. Губљење свести није толики проблем сам по себи, али услед тога може доћи до пада и повређивања – каже саговорник.

– најчешће је то бол у темену главе, некада се јави бол као да ставили рајф између два уха, – некада боли само врат са задње стране

– има случајева да пацијенти чују убрзан откуцај срца
– то су све симптоми који се могу јавити поред оне класичне главобоље, и у том тренутку је пожељно да се измери измери крвни притисак, и да се јави лекару

– Сада и потпуно здрави имаму варијације крвног притиска – упозорава проф. Митровић за „Блиц“.

Како додаје даље, што се тиче срца, обратите пажњу на ове симптоме:

– бол у грудима са леве стране

– бол у левом левом рамену
– бол у левој надлактици
– бол у леђима и између лопатица
– може да се јави и мучнина и вртоглавицаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept