ЧЕМУ ЋЕ СЛУЖИТИ ЈОБ БРОЈ КОЈИ ЋЕ ДОБИТИ СВАКО ДЕТЕ

Увођење јединственог образовног броја у просвети (ЈОБ) од вртића до факултета, унело је пометњу међу родитељима. Многа деца из вртића су већ добила образац на коме су записани број и шифра, која се састоји од великих и малих слова и бројева, а из Министарства науке, просвете и технолошког развоја наводе да је ЈОБ почетак реформи које следе.“

Једном додељен ЈОБ пратиће дете, ученика и студента кроз целокупно школовање, од предшколских установа до факултета, и користиће се у установама како би се у ЈИСП уписали законом предвиђени подаци – нпр, остварени успех, ниво образовања, шифре квалификација, језик на којем су завршени претходни нивои образовања и васпитања, изборни програми, образовање по индивидуалном образовном плану, оцене, положени испити, похвале и награде освојене током образовања, изостанци, владање и издате јавне исправе и слично”, објашњавају из министарства.

“ЈОБ и подаци о ученицима се користе искључиво за праћење система и нико, осим родитеља и школе, неће имати могућност увида у било који појединачни податак ученика. У систему неће бити видљив ниједан податак о било којем поједином ученику, ни име, ни ЈМБГ. Односно, овај број омогућава, управо, да одвојимо податке који директно идентификују ученика, попут имена и ЈМБГ, од свих осталих података који се сакупљају у ЈИСП-у, а који не могу идентификовати ученика. Овај број зато представља додатни механизам за заштиту података о личности, поред свих техничких, кадровских и организационих мера које се примењују”, уверавају из министарства.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/cemu-ce-sluziti-job-broj-koji-ce-dobiti-svako-dete/

1 comment

    • Mr-good on 12/07/2021 at 18:11

    Mic po mic …elektronsko plaćanje, kartice, virtuelni novac, …čip na pasošu, čip na ličnoj karti, čip na platnoj kartici, vakcina ovakva i onakva ….video nadzor svuda, kovid pasoši, elektronsko prepoznavanje lica ….

    A sve je već zapisano u svetom pismu … pa pročitajte ili bar pogledajte recimo na YouTube-u kazivanje monahinje iz manastira Sisojevac pod nazivom MATI ISIDORA IRAJ SVETA …..

    …pa posle mislite o tome!

Komentari su onemogućeni.