ЦЕНА СВИЊЕТИНЕ ПОЛАКО РАСТЕ

Потрошачи у Србији ускоро би могли да очекују нови раст цена свињског меса. Аналитичари, међутим, не предвиђају да ће се поновити сценарио из јула 2017. године када је преко ноћи килограм ове врсте меса поскупео за сто динара, а цена свињског бута у малопродаји достизала и 600 динара.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је недавно да цене свиња последњих дана расту и да се процењује да ће врло брзо достићи 180-185 динара за килограм живе ваге. Према његовим речима, то је резултат улагања у прерађивачку индустрију и повећаног броја кланица у Србији.

„Оно што је наредни задатак државе јесте да осавременимо систем, односно донесемо нове правилнике о оцени квалитета меса“, најавио је Недимовић.

Цене товљеника на сточним пијацама у последња два месеца доста варирају, што се може видети и у месарама и супермаркетима.

Новом поскупљењу свињског меса допринеће несташица на тржишту, због чега је Србија, у првих пет месеци ове године, увезла свињетину за више од 30 милиона евра, односно увезено је 15.000 тона меса.

Саговорници Политике оцењују да ће ускоро доћи и до пораста цена на европском тржишту што ће се одмах одразити и на домаће цене.

Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/cena-svinjetine-polako-raste/