ЦЕНТАР ПОТРОШАЧА СРБИЈЕ О КОНЗУМИРАЊУ МЕСНИХ ПРЕРАЂЕВИНА

Шункарица, салама, трајне кобасице, паштете и виршле најчешће се купују и једу у Београду, Нишу и Новом Саду.

Неколико пута недељно шункарицу једе 43,4 одсто испитаних потрошача, саламу нешто више од трећине, а виршле 13,2 одсто. Истраживање, које је спровео Центар потрошача Србије, показало је да купци немају јасне критеријуме на основу којих процењују квалитет самог производа, а приликом куповине за њих су најзначајнији укус производа и цена коју могу да приуште.

Закључак овог испитивања је и да трајну кобасицу и паштете једе нешто мање од четвртине испитаних потрошача. Велики број оних који су учествовали нема јасан метод прикупљања података о квалитету производа. Процени саме робе некад приступају веома свесно, а некад уопште не воде рачуна о томе шта и колико често пазаре.

– Нисам нешто задовољна самим резултатима истраживања, јер потрошачи не питају много струку, када је реч о одабиру ових производа, већ се ослањају на мишљење и ставове пријатеља, рођака или друштвених мрежа – испричала нам је Вера Вида, председница Центра потрошача Србије. – Ветеринарска инспекција која контролише квалитет меса требало би чешће да се оглашава и саопштава добијене резултате. Потрошачи и даље највише верују државним институцијама и инспекцијама.

Више од 60 одсто купаца зна да постоје правилници који регулишу квалитет саме производње, и добар део њих верује да се произвођачи тога и придржавају.

– Старији од 56 година, који су учествовали у испитивању, највише бирају да им виршла буде један од оброка – наводи се у истраживању. – Више од половине испитаних не чита пажљиво списак састојака. Потрошачи верују и да уколико све конзумирају умерено и повремено, могу да уживају у било ком производу.

НА основу Правилника о квалитету уситњеног меса, који се примењује од 1. марта, за заштићене производе јасно су прописани састојци од којих они могу да се направе, чега потрошачи нису свесни, а најбољи пример за то је виршла.

– Назив виршла сада може да носи искључиво производ произведен од прописаних састојака – објашњава Вера Вида. – Сви други производи, сличног изгледа, немају тако стриктна ограничења у погледу прописаних састојака и не могу да носе назив виршла.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/centar-potrosaca-srbije-o-konzumiranju-mesnih-preradjevina/