ЦЕРОВЧАНИН ДАВИД МАРКОВИЋ ДОБИТНИК ТИТУЛЕ „НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ“

У традиционалној акцији Новости „Најплеменитији подвиг године“, жири, предвођен академиком Матијом Бећковићем, у уторак је одлучио – Давид Марковић из Церовца код Смедеревске Паланке добитник је престижне титуле најплеменитијег у минулој години. Овог деветнаестогодишњака живот је, летос, поставио пред испит поштења. Положио га је одмах, оног тренутка када је без двоумљења одлучио да власнику врати 700.000 динара, иако је на грађевини радио само повремено, и то за дневницу од 10 евра. Данас је без посла, али, каже, опет би учинио исто. За специјални жири његово дело је – светлост у мраку.

– Људина Давид Марковић је заправо дечак који надничи за 1.200, а враћа 700.000 динара – рекао је академик Матија Бећковић. – Он је збирно име за милионе који ће се дивити његовом подвигу. То што је учинио није никакав дечји подвиг, него људски. Подвиг за људску душу који нас је у овим временима одушевио и задивио.

Несебичном одлуком да, одвајајући од личних примања, у Врњачкој Бањи купе стан породици колеге Стевана Синђелића, припадници краљевачког одреда Жандармерије заслужили су златну плакету за најплеменитији колективни подвиг. Тако су, по мишљењу жирија, извели племениту, часну, мирнодопску акцију достојну дивљења и највећег поштовања. Нису заборавили колегу који је 28. августа 2014. убијен на дужности надомак куршумлијског села Орловац, недалеко од административне границе са КиМ. Колеге га нису заборавиле и нашле су најнесебичнији начин да стамбено збрину његовог петогодишњег сина Вука и супругу Марину.

Београђанину Драгану Цветковићу постхумно је додељена златна плакета за најплеменитији подвиг. Спасавајући туђи живот, Драган је дао – свој. Нестао је у вировима Дунава у Румунији, покушавајући да спасе живот Мирослава Плешка из Загреба. Били су незнанци, случајни сапутници у истој туристичкој групи која се упутила Дунавом до Црног мора. Док се група купала, Мирослав је почео да се дави, а Драган му је несебично прискочио у помоћ. Борио се против дунавских вирова до последњег даха. Држао је Мирослава 15 минута на површини воде, а онда је повикао да више нема снаге… Тела им до данас нису пронађена.

Златну плакету за дечји подвиг жири је доделио ђацима Основне школе „Милена Павловић Барили“ у београдском насељу Вишњичка бања који су сакупили новац и породици својих другара Луке и Тамаре Кремић подигли дом из пепела. Племенити ученици ни часа нису часили када су сазнали да је Кремићима, почетком јануара 2016, ватрена стихија однела кућу и све што се у њој налазило. На згариште су, најпре, стигли Лукини другови и другарице са разредним старешином. Одмах су у сарадњи са директором школе, саветом родитеља и ђачким парламентом организовали хуманитарну акцију. Од новца који су сакупили купљени су грађевински материјал, прозори, врата, одећа, обућа, ђачке књиге…

Плакете за Најплеменитији подвиг године биће уручене 7. фебрура у 12 часова у Скупштини града Београда. Тада ће у публици бити политичари, глумци, јавне личности…, а на бини „обични“ људи. Највећи и најсмелији.

Уз академика Матију Бећковића, у жирију су били глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, прослављени спортиста и председник општине Нови Београд Александар Шапић, директор „Комтрејда“ Веселин Јевросимовић, модни креатор Верица Ракочевић, заменик начелника ВМА пуковник др Драган Динчић и генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“ Ратко Дмитровић.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/cerovcanin-david-markovic-dobitnik-titule-najplemenitiji-podvig-godine/