Početna » ЧИТАЛАЧКА ПИСМЕНОСТ наших основаца на ЗАБРИЊАВАЈУЋЕМ НИВОУ Резултати на тестовима све лошији

ЧИТАЛАЧКА ПИСМЕНОСТ наших основаца на ЗАБРИЊАВАЈУЋЕМ НИВОУ Резултати на тестовима све лошији

Иако мали матуранти након завршног теста из српског језика излазе махом насмејани, оцењујући га лаким, задовољство им убрзо помуте решења неких задатака која се не поклапају са њиховим.

од Паланка данас
0 Коментар

Протеклих година, изазови у образовном систему су бili фокусирани на речи као što su „крепак“, „горд“, „целовито“, „буздован“, „компромитовати се“, док je на овогодишњем пробном тесту фокус стavljen на „умешност“. Одговори на овај задатак укључују радозналост / знатижеља, спретност / способност, храброст / неустрашивост, упорност / истрајност и самоувереност / самопоуздање.Ученици се, по њиховим речима, најдуже задрже код задатака са дужим пасусима које треба пажљиво прочитати да би се разумели. Ово наглашава потребу за већим ангажовањем у литературном образовању и активном коришћењу нових појмова у говору. Последња ПИСА истраживања показују да су ученици из Србије значајно испод просечног резултата у читању, са просечном разликом од 36 поена. Процене сугеришу да би им требало више времена у систему образовања земаља чланица ОЕЦД-a да би се ова разлика исправила.

Само два одсто 15-годишњих ученика из Србије постигли су резултат нивоа 5 или 6 на последњем тесту ПИСА. Ово значи да могу да разумеју дуге текстове, раде са апстрактним концептима и разликују факте од мишљења. За основни или други ниво вештина, просечни резултат је био око 74 процента, што је постигло око 64 одсто ученика. Ово показује да ученици могу литерално разумети једноставне текстове и повезати информације са личним искуством и знањем.

Истраживања такође показују да су наставници у Србији и другим земљама Западног Балкана више насочени на директивни начин наставе у матерњем језику, што доводи до нижих постигнућа у читању, чак и када се узме у обзир пол и социјално-економски статус.

Од 2003. године, када је Србија први пут учествовала у ПИСА тестирању, значајно повећање резултата у области читања забележено је 2009. године, док у осталим циклусима статистика није битно варирала.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept