Početna » ЧОКОЛАДЕ НА ПОПУСТУ СКУПЉЕ 25 ДИНАРА: Како потрошачи да избегну лажна снижења и замке произвођача и трговаца

ЧОКОЛАДЕ НА ПОПУСТУ СКУПЉЕ 25 ДИНАРА: Како потрошачи да избегну лажна снижења и замке произвођача и трговаца

ПРОИЗВОД за који је оглашено да је на снижењу заправо је скупљи него што је био, велико паковање има вишу цену него два мања исте грамаже, идентичан артикал у једном трговинском ланцу скупљи је за 400 динара него у другом... Све је више оваквих примера ценовног парадокса и лажних попуста са којима се потрошачи суочавају свакодневно на рафовима трговинских ланаца. Да би избегли овакве замке, грађани у куповину морају да иду "наоружани" дигитроном и лупом, те да потроше више времена на проверу и поређење цена уколико желе да пронађу повољнију понуду.

од Паланка данас
0 Коментар

На друштвеним мрежама је ових дана пажњу привукао оглашени „попуст“ за паковање грицкалица, где је кесица од 100 грама на акцији, заправо, скупља за 25 динара. И то није усамљен случај, већ је ово постала пракса у продавницама. У једном познатом мегамаркету, за „Новости“, овакве ситуације објашњавају техничком грешком до које је дошло приликом уноса цена.С друге стране у Националној организацији потрошача Србије (НОПС) сматрају да не може да буде грешка нешто што свакодневно гледамо на рафовима и истичу да је то противзаконито.

– Цена на акцији мора да буде нижа од претходне – објашњава Марко Драгић из НОПС-а. – Законска обавеза трговца је да када понуди производ на акцији наведе претходну цену и проценат снижења.

Делује нелогично да трговцу иде у прилог да прикаже да је производ на попусту, заправо, скупљи него што је био раније, али Драгић каже да им се то и те како исплати, јер купци не обраћају пажњу.

– Довољно је да потрошач види да је нешто на акцији и купиће тај производ – наводи Драгић. – Чест је случај да је наведно да је артикал на попусту од, на пример 45 одсто, а када израчунате, видите да је, заправо, 30 одсто. Али, грађани тек на то не обраћају пажњу.

Све су чешћи примери да постоји велика разлика у цени истог производа код различитих трговинских ланаца. Тако паковање течног детерџента за веш од 1,98 литара познатог произвођача у једном трговинском ланцу кошта 1.250 динара, а у другом 850 динара, што је разлика од 400 динара. Према Драгићевим речима, то је последица трговачких маржи.

– Проблем је што немамо информације колике су марже, не можемо да их пратимо – каже Драгић. – Велики ланци у старту имају могућност да добију јефтиније производе, што значи да имају више простора да подигну марже него неке мале самосталне трговинске радње.

Нелогично делује и пракса да је велико паковање производа скупље него два мања исте грамаже, али Драгић објашњава да се произвођачи и трговци ослањају на навике потрошача који, управо, очекују да и даље важи стари принцип да је велика амбалажа повољнија.

– Грађани су навикли да је исплативије купити веће паковање производа, јер је увек било јефтиније – наводи Драгић. – Тако раде и сада, не проверају и не пореде цене.

Како за наш лист кажу у познатом трговинском ланцу, увек је тржишни принцип био да је веће паковање јефтиније и тако би требало да буде и сада.

– Међутим, добављачи шаљу такве ценовнике, а ми их пратимо – објашњавају наши саговорници. – Када их питамо, обично кажу да је у питању већа амбалажа која кошта више, што није логично, јер на другој страни су две мање амбалаже.Новости

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept