ЦРВЕНИ КРСТ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВА 141 ГОДИНУ ОД ОСНИВАЊА

На данашњи дан пре 141. године почео је са радом Црвени крст Србије, као једна од првих 15 организација Црвеног крста основаних у свету.Српско друштво Црвеног крста основано је 6. фебруара 1876. године у Београду на иницијативу др Владана Ђорђевића – личног лекара кнеза Милана Обреновића, а први председник друштва био је митрополит Михајло Јовановић. Исте године 11. јуна Српско друштво Црвеног крста признато је од стране Међународног комитета Црвеног крста, саопштио је Црвени крст Оџаци.

Законским одредбама из 1896. године Друштво је постало аутономно од државе. Године 1921. Српско друштво Црвеног крста је своје тековине пренело на свог наследника – Друштво Црвеног крста Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Промене имена Друштва Црвеног крста уследиле су са каснијим променама имена државе у оквиру које је Црвени крст деловао.

У периоду распада бивше Југославије, Црвени крст Србије је наставио да остварује своје програмске задатке збрињавајући велики број избеглица и расељених.

Kрајем 2005. године Скупштина Републике Србије усвојила је нови Закон о Црвеном крсту којим су дефинисана јавна овлашћења која је држава поверила Црвеном крсту, програми који су у складу са мисијом Црвеног крста, као и услуге које може да пружа Црвени крст.

Тим поводом данас ће у просторијама Црвеног крста у Смедеревској Паланци бити уприличена свечаност. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/crveni-krst-danas-obelezava-141-godinu-od-osnivanja/