ЦРВЕНИ КРСТ СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖАВА 144 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА И РАДА

Данас, 6. фебруара 2020. године Црвени крст Србије обележава 144 године постојања и рада у нашој земљи

Црвени крст Србије је основан 25. јануара по старом, а 6. фебруара по новом календару 1876. године у Београду, у згради на Студентском тргу. На месту зграде у којој је Црвени крст Србије основан данас је друга зграда и у њој је Музеј југословенске кинотеке. На улазу у зграду и данас постоји спомен плоча о настанку Црвеног крста Србије.

Непосредан повод настанка Српког Друштва Црвеног крста било је страдање избеглица после херцеговачког устанка и потреба пружања помоћи угроженом, избеглом становништву.

На свечаној седници су присуствовали знаменити људи тадашње Србије као што су: Јосиф Панчић, Ђорђе Вајферт, Илија Коларац и проф. Коста Стојановић, а иницијатор формирања био је др Владан Ђорђевић који је прогласио настанак Српског друштва Црвеног крста. Први председник Српског друштва Црвеног крста био је Митрополит Михајло Јовановић чије се биста налази у дворишту зграде Црвеног крста у Симиној улици.

Ове године комеморативно се обележава и 90 година од смрти академика др Владана Ђорђевића, рођеног у Београду 1844.године, а преминулог у Баден Бадену 1930. године. Тим поводом, Српска акдемија наука и уметности је одлучила да ће читаву 2020. годину посветити обележавању дела ове изузетно значајне личности Србије у другој половини 19 века – хуманисте, првог школованог српског хирурга, књижевника и политичара, учитеља краља Милана

Приликом оснивања Српско Друштво Црвеног крста било је међу првих петнаест националних друштава која су основана у свету. Црвени крст Србије од свог оснивања до данс ради и функционише без прекида свих 144 године.

Седиште Црвеног крста Србије налази се на истој адреси у Београду од 1879. године. Плац за градњу дома Црвеног крста је бесплатно уступила кнежевска Влада.односно Краљица Наталија, а Дом је пројектовао и руководио градњом архитекта Министарства грађевине Драгиша Милутиновић.

У првој години оснивања, Српско Друштво Црвеног крста окупило је око 2.000 чланова и основало 35 пододбора (као на пример пододбор у Нишу, Пироту, Лесковцу, Власотинцу…).

Данас се у саставу Црвеног крста Србије налазе: две покрајинске организације и 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама .На свим нивоима организовања запослено је 750 професионалаца, а у реализацију програма укључено је преко 69.000 волонтера, од којих 60 одсто чине млади.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/crveni-krst-srbije-obelezava-144-godine-postojanja-i-rada/