Početna » ДА ЛИ БИ ЧУВАЊЕ УНУКА ТРЕБАЛО ДА СЕ НАПЛАЋУЈЕ? У овој земљи баке и деке добијају 15 евра

ДА ЛИ БИ ЧУВАЊЕ УНУКА ТРЕБАЛО ДА СЕ НАПЛАЋУЈЕ? У овој земљи баке и деке добијају 15 евра

За баке и деке у Србији чување унука представља право задовољство.

„Баке и деке више ни унуке не чувају за џабе: Почиње да се примењује нови закон – Позната и висина њихове дневнице“. Ово је наслов који се за сада односи само на Шведску, али није на одмет да проверимо о чему је реч и да ли би тако нешто могло да заживи и у нашој земљи. Наиме, бакама и декама би могао да буде уплаћен новац, односно 17 долара (15 евра) дневно за чување унучића.У емисији „Пулс Србије“ на Курир телевизији гостовале су проф. др Снежана Нена Шантић, председница Удружења пензионера ГО Стари град, и Надежда Сатарић, магистар социјалне политике, где су говориле о овој теми.

„Не, није ово луда идеја. Потпуно је другачија ситуација у Шведској. Они имају најнапреднији животни стандард у Европи. Видите о којим износима говоре, 17 долара дневно. То је симболично за њихове стандарде. У културолошком смислу, они су потпуно другачији свет. Код њих се деца осамостаљују већ са 15 година, одлазе из породице и имају другачије односе. Када иду у кафану, свако плаћа свој део рачуна. Не верујем да ће се то десити код нас. У нашој култури, бака која чува унуче то ради из љубави, чак и ако се исцрпљује и ради преко мере“, рекла је Сатарић.

Колико кошта један дан чувања унучића?
„Не можемо то тачно да израчунамо. Када унучек дође код вас, ту ће доручковати, спавати, окупати се. Бака ће купити детету чоколадице и све оно што родитељ забрањује. То је њој највећа радост. Ми старији волимо да будемо уз унуке, и то је немерљиво. Постоје бака сервиси у Србији. Многе пензионерке чувају децу млађим женама које раде. То функционише јер су деца често неуписана у обданишта или имају здравствене проблеме па родитељи траже помоћ“, истакла је проф. др Снежана Шантић.

Прихватате новац за чување туђе деце, али не бисте прихватили за своје?
„Наравно, друго је своје, а друго туђе. Старије жене које су биле васпитачице, учитељице, сада могу да буду одличне чуварице деци, а уз то зарађују и појачавају свој материјални статус. То је одлична варијанта. Старије жене од 70 година можда не могу да трче за децом, али до тих година могу бити врло корисне“, рекла је Сатарић.

Како даље објашњава, посао чувања деце обављају и жене са завршеним факултетима, јер нису у могућности да пронађу посао у струци.

„Бака Сервис је легитимна идеја која помаже многима. Деца добијају пажњу и бригу, а баке осећај корисности и додатни приход. То је добитна комбинација за све“, рекла је Сатарић.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept