Početna » ДА ЛИ ЋЕ ЕУ ЗАБРАНИТИ ИЗВОЗ ПОЛОВЊАKА? Предлог на “столу”, српски возачи У СТРАХУ!

ДА ЛИ ЋЕ ЕУ ЗАБРАНИТИ ИЗВОЗ ПОЛОВЊАKА? Предлог на „столу“, српски возачи У СТРАХУ!

Половни аутомобил купљен прошле године у јануару у децембру је могао да се прода за око 25 одсто више

од Паланка данас
0 Коментар

Европска комисија предложила је пре десетак дана да се старији, дотрајали аутомобили , односно половњаци више не продају и не извозе ван ЕУ. Такав потез несумњиво би био удар на Србију и српске возаче знајући да је највећи број аутомобила који се возе на улицама Србије управо дошло из увоза.


Европска унија сматра да би нови потез поправио безбодност саобраћаја смањио загађеност, интензивирао рециклажу и довео до коначне веће вредности. О предлогу Европске комисије, тренутно одлучују Савет ЕУ и Европски парламент и неколико је отворених питања.

Инострана тржишта са којих увозимо највише половњака су бројна, а према подацима платформе царВертицал, 28 одсто половних аутомобила у Србији, долази из Италије, која има највећи удео на тржишту, а следе Немачка (16,7 одсто), Француска (15,8 одсто), Чешка (10,7 одсто) и Белгија (6,5 одсто).

Нова мера тако би сигурно „ударила“ на српске возаче, али и на продавце половних аутомобила. Оно што је у овом моменту добро, јесте то да се не зна на која би се половна возила ова одредба и односила и који би критеријуми при забрани важили. То би могло рецимо да буде година производње, стање аутомобила или пак земља из које се увози аутомобил. Не зна се ни када би ова промена ступила на снагу.

Зашто је важно одакле је аутомобил

Ако питате познаваоце, раднике на аутоплацевима или увознике, незванично ће вам рећи да се Италија не коира добро, да је Немачка ок, али и да нордијске земље није добар избор уколико желите да увезете аутомобил.

– Kупци половних аутомобила траже аутомобиле из Италије или Немачке јер верују да возачи у западној Европи брину о својим аутомобилима боље него било ко други. Људи мисле да возачи у овим земљама пре свега не пропуштају редовне сервисе, обављају квалитетне поправке и купују боље опремљене аутомобиле – каже Матас Бузелис, шеф за комуникације компаније царВертицал.

На стање возила и уобичајене проблеме у великој мери утиче регион из којег аутомобил долази. Возила из нордијских земаља попут Шведске обично имају више корозије због снега, соли и ниских температура.

У међувремену, аутомобили из Италије можда немају корозију, али боја многих половних возила из Италије може бити избледела због интензивне сунчеве светлости. Генерално, екстремне промене температуре никада нису добре за аутомобил. Земље попут Немачке, Белгије или Француске имају благу климу и добре путеве, смањујући ризик од корозије, избледеле боје и проблема са суспензијом.

Цена већа и за 25 одсто

Половни аутомобили у Србији су и даље су на цени. Тражња не посутаје, напротив, са лепим данима је и појачана, али глобална истраживања упозоравају на опрез. Званични подаци показују да је много, чак и превише половњака са лажираном километражом, као и да је много њих пре продаје било код лимара због удара, мањих или већих.

Половни аутомобил купљен прошле године у јануару у децембру је могао да се прода за око 25 одсто више. Толико су у просеку за годину дана поскупели половњаци у Србији. Раст цена је настављен и ове године, додуше благи, али је оцена да нема још много простора за поскупљење.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept