Početna » ДА ЛИ ЋЕ НАМ ПОНОВО РАСТИ ПЕНЗИЈЕ? Ево колико простора има за ПОВЕЋАЊЕ

ДА ЛИ ЋЕ НАМ ПОНОВО РАСТИ ПЕНЗИЈЕ? Ево колико простора има за ПОВЕЋАЊЕ

Са јануарским повећањем просечна пензија је скочила на 45.742 динара односно око 390 евра

од Паланка данас
0 Коментар

Председник Србије Александар Вучић пре пар дана на РТС-у изјавио је да није задовољан брзином раста пензија и да ће држава морати више пажње да посвети најстаријима у наредном периоду.Али, овде није само реч о доброј вољи већ како то урадити а да се не одрази на финансије и колико ће, што је најважније, свако то повећање да се рефлектује на учешће пензија у бруто друштвеном производу БДП.

На ову тему својевремено се озбиљно водила расправа и са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), која је инсистирала да учешће пензија у БДП-у не сме да буде веће од 11 одсто. У међувремену се то учешће спустило на око девет процената и последњих година се и креће у тим оквирима – од девет до 11 процената.

Упитани има ли, с обзиром на то да ови оквири не смеју да се пређу, простора да пензије убрзаније прате раст плата, из канцеларије ММФ-а за „Политику” кажу да је питање индексације пензија регулисано Законом о буџетском систему.

– Постојеће законско решење већ предвиђа усклађивање раста пензија са растом просечних зарада у оним годинама када је учешће пензија у БДП-у ниже од 10 одсто. Сматрамо да је постојећа формула за усклађивање пензија адекватна и да осигурава фискалну стабилност и нисмо упознати са плановима да се ово решење промени – истичу у ММФ-у.

Наиме, како додају, закон предвиђа (члан 27е) да се проценат повећања пензија одређује на основу учешћа укупних издатака за пензије у бруто домаћем производу.

–Уколико је укупно учешће пензија у БДП-у изнад 10,5 одсто, пензије се повећавају само за проценат раста потрошачких цена. Уколико је учешће пензија у БДП-у између 10 и 10,5 процената, пензије се увећавају за просек раста потрошачких цена и раста просечних зарада. Уколико је учешће пензија у БДП-у ниже од 10 одсто, пензије се повећавају за проценат раста просечне зараде – одговорили су из ММФ-а .

Реља Огњеновић, директор Фонда ПИО, истакао је да наплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање иде добро и да пензионери осим јануарске повишице од 14,8 одсто током године могу да очекују још пријатних изненађења.

– У прва два месеца ове године имали смо озбиљно већу наплату доприноса, чак 14 милијарди динара, што је 15 одсто више него у истом периоду прошле године и ако се настави овако, очекивана су нова пријатна изненађења. О томе ћемо говорити у договору и сарадњи са Владом Србије, када будемо имали прецизније информације – рекао је он и додао да пензионери не би требало да се брину и да се иде ка томе да просечна пензија 2025. године буде између 450 и 460 евра.

Са јануарским повећањем просечна пензија је скочила на 45.742 динара односно око 390 евра.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept