четвртак, јун 20, 2024
Početna » ДА ЛИ ЋЕ ОНАЈ КО НАСРНЕ НА НАСТАВНИКА ИЋИ У ЗАТВОР: Шта значи измена Кривичног законика?

ДА ЛИ ЋЕ ОНАЈ КО НАСРНЕ НА НАСТАВНИКА ИЋИ У ЗАТВОР: Шта значи измена Кривичног законика?

У новембру 2022. снимак насиља над професорком у Техничкој школи у Трстенику усталасао је јавност и покренуо питање безбедности просветних радника.

од Паланка данас
0 Коментар

До почетка наредне школске године просветни радници би, сходно недавном договору између представника репрезентативних синдиката у просвети са једне и министарке просвете Славице Ђукић Дејановић и министарке правде Маје Поповић са друге стране, требало да имају сличну кривичноправну заштиту као и адвокати. Напад на њих, како незванично сазнајемо од надлежних, третираће се као напад на службено лице, што би значило да би они који се одваже да нападну учитеља, наставника или професора док држи наставу или пак чланове њихових породица, могли да заврше и у затвору.Уколико се на кривичноправну заштиту просветара примене законска решења која важе и за адвокате, време које ће нападач провести иза решетака зависиће од тога да ли је просветном раднику приликом напада нанео лаке повреде (огреботине, маснице) или тешке (прелом руке, вилице). Казну затвора од шест месеци до три године ризиковаће они који просветном раднику или члану његове породице нанесу лаку телесну повреду или им прете употребом оружја. Строжа казна, од једне до осам година затвора, моћи ће да се изрекне ономе ко учитељу, наставнику или професору или члану њихове породице нанесе тешке телесне повреде.

Адвокат Марко Пушица сматра да је реч је о исхитреном потезу надлежних министарстава који пре сведочи о кривичноправном популизму, него о ваљаној идеји о развоју кривичноправне заштите појединих категорија, па тако и наших наставника у школама.

– Увођење нових инкриминација и пооштравање прописаних казни никада није имало делотворан криминално-политички утицај на сузбијање криминалитета, уколико није постојала и друштвена превенција која се спроводи применом других прописа и других средстава. – каже Пушица.

Због тога је, оцењује саговорник Политике, нужно учешће стручне јавности у овом процесу. Треба, сматра Пушица, консултовати наше стручњаке из науке и кривичноправне праксе, па тек након тога приступити припремама измена или допуна Кривичног законика, јер је кривичноправна репресија последње средство које држави стоји на располагању.

– Са друге стране, како су учесници тих инцидентних ситуација у школама лица која не подлежу кривичноправној реакцији или су малолетници на које се примењују одредбе посебног Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, то ће их најављене измене Кривичног законика у делу оштријих кривичних санкција практично „заобићи” у пракси. Из наведеног разлога су најављене измене и допуне кривичног законика преурањене и сувишне, јер и у самом Кривичном законику већ постоје кривична дела којима се напади на наставно особље у школама могу санкционисати, али опет у складу са поменутим посебним законом који уређује материју кривичноправне заштите и санкционисања малолетника, укључујући и прописе у области социјалне заштите лица која не подлежу кривичноправној интервенцији државе – објашњава адвокат Пушица.

Извор: ПолитикаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept