Početna » Да ли ће Србија добити НАЦИОНАЛНИ ДАН ОЧЕВА: “Желимо да укажемо на то колико важна УЛОГА ОЦА у породици и васпитању деце”

Да ли ће Србија добити НАЦИОНАЛНИ ДАН ОЧЕВА: „Желимо да укажемо на то колико важна УЛОГА ОЦА у породици и васпитању деце“

Удружење "Први пут с оцем" покренуло иницијативу да се 18. Јун прогласи Националним даном очева

од Паланка данас
0 Коментар

Удружења „Први пут с оцем“, које се већ 15 година залаже за активнију улогу очева у животима деце, почело је прикупљање потписа за иницијативу да се 18. јун прогласи Националним даном очева и позвало Министарство за бригу о породици да се придружи овој иницијативи.„Сматрамо да је неопходно указати на важност и значај улоге оца у породици и васпитању деце. Очеви играју кључну улогу у животу сваког детета, пружајући подршку, љубав и сигурност, а потребно је освестити и њихову улогу у подршци мајци и развоју партнерског одноца. Како бисмо освестили што већи број очева и искоренили традиционалну одсутност из породице и крутост у партнерском односу и васпитању деце, сматрамо да би обележавање Националног дана очева допринело овој нашој мисији“, наводи се у саопштењу Удружења „Први пут с оцем“.

Како наводе даље, проглашењем Националног дана очева, 18. јун би постао дан када бисмо сви заједно могли да се подсетимо која је права улога оца у породици и васпитању детета.

„У више од 50 земаља широм света обележава се Дан очева, најчешће треће недеље у јуну. Верујемо да би увођење Националног дана очева у Србији било корак ка афирмацији породичних вредности и јачању друштвене свести о значају очинске фигуре“, наглашавају.

Према анкети коју је Удружење „Први пут с оцем“ спровело прошле године, како наводе, чак 61,6 одсто испитаника сматра да очеви не учествују равноправно у обавезама око деце, док нешто више од трећине (36,6 одсто) ипак мисли да су и мама и тата поделили своје дужности.

Анкета је показала и да 68,8 одсто испитаних сматра да је отац пресудан у одрастању детета тек од треће године па све до пубертета, а скоро четвртина (21,1 одсто) мисли да је тата битан деци тек у пубертету.

Само 10 одсто родитеља види оца као битну фигуру у одрастању деце од самог рођења бебе.

На питање која ја најважнија улога оца у породици, велика већина, чак 60,9 одсто, сматра да је то подела свих обавеза са супругом. Да је најважнија улога оца да буде ауторитет деци сматра око 27,6 одсто родитеља, док 11,5 одсто види главну улогу оца као неког ко се брине о материјалном стању породице.

Анкета је спроведена на друштвеним мрежама Удружења које окупљају око 12.000 пратилаца, кажу у овом удружењу.

Блиц.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept