ДА ЛИ ЋЕМО ИМАТИ МИХОЉСКО ЛЕТО, РХМЗ ОБЈАВИО СЕЗОНСКУ ВРЕМЕНСКУ ПРОГНОЗУ

Републички хидрометеоролошки завод објавио је сезонску прогнозу времена за период од шест месеци, до фебруара наредне године.Она садржи информације о прогнози одступања средње месечне минималне и максималне температуре ваздуха као и средње месечне количина падавина.

Прогнозиране средње вредности минималне и максималне температуре Прогнозирана средња месечна количина падавина
 средња месечна минимална и максимална температура ваздуха  средња месечна количина падавина

На сликама су приказани графици за средњу месечну минималну и максималну температуру ваздуха у ºС ( леви график) и средњу месечну количину падавина у mm (десни график) за Београд.

АВГУСТ 2020: Просечно топао и просечно сув август.

Средња минимална температура ваздуха у августу имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.4ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха од 18.1ºС. Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.9ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 29.7ºС. Месечна сума падавина током августа биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку вишим за око 9 mm у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовске сума падавина износиће око 63 mm.

СЕПТЕМБАР 2020: Просечно топао и мало сувљи септембар. Наставак позног лета у првој половини септембра.

Средња минимална температура ваздуха у септембру имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха од 13.7ºС. Средња максимална температура ваздуха у септембру биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 24.2ºС. Месечна сума падавина током септембра биће мало испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку за 14 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 40 mm.

ОКТОБАР 2020: Михољско лето. Мало топлији и мало сувљи октобар.

Средња минимална температура ваздуха у октобру имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.3ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха од 9.6ºС. Средња максимална температура ваздуха у октобру биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобра биће око 19.1ºС. Месечна сума падавина током октобра биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 8 mm у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 37 mm.

НОВЕМБАР 2020: Топлији и мало сувљи новембар.

Средња минимална температура ваздуха у новембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.4ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност новембарске средње минималне температуре ваздуха од 5.4ºС. Средња максимална температура ваздуха у новембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 2.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током новембра биће око 12.7ºС. Месечна сума падавина током новембра биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 11 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини новембарска сума падавина износиће око 52 mm.

ДЕЦЕМБАР 2020: Блажи и мало сувљи децембар.

Средња минимална температура ваздуха у децембару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.1ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност децембарске средње минималне температуре ваздуха од 1.3ºС. Средња максимална температура ваздуха у децембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током децембра биће око 7.2ºС. Месечна сума падавина током децембра биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 11 mm у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини децембарска сума падавина износиће око 41 mm.

ЈАНУАР 2021: Блажи и мало сувљи јануар.

Средња минимална температура ваздуха у јануару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јануарске средње минималне температуре ваздуха од 0.5ºС. Средња максимална температура ваздуха у јануару биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 2.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јануара биће око 5.8ºС. Месечна сума падавина током јануара биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 10 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јануарска сума падавина износиће око 43 mm.

ФЕБРУАР 2021: Блажи и мало сувљи фебруар.

Средња минимална температура ваздуха у фебруару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност фебруарске средње минималне температуре ваздуха од 1.2ºС. Средња максимална температура ваздуха у фебруару биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.9ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током фебруара биће око 7.4ºС. Месечна сума падавина током фебруара биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 12 mm у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини фебруарска сума падавина износиће око 34 mm.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/da-li-cemo-imati-miholjsko-leto-rhmz-objavio-sezonsku-vremensku-prognozu/

1 comment

    • neko on 06/09/2020 at 13:21

    Ne znam kako barem za avgust mesec koji je prosao niste napisali tacnu prognozu.

Komentari su onemogućeni.