Početna » ДА ЛИ ДЕТЕ МОРА ДА СЕ КРСТИ 40 ДАНА ПО РОЂЕЊУ И СМЕ ЛИ МАЈКА ДА ПРИСУСТВУЈЕ: Свештеник све објаснио

ДА ЛИ ДЕТЕ МОРА ДА СЕ КРСТИ 40 ДАНА ПО РОЂЕЊУ И СМЕ ЛИ МАЈКА ДА ПРИСУСТВУЈЕ: Свештеник све објаснио

Крштење детета је чин ком се радује свака породица, и све чешће је постала пракса да за њега везујемо и прве рођендане. Али, неки људи тврде да дете по православним обичајима мора да се крсти до 40 дана од рођења, но, да ли је то заиста тако и шта је права истина?

од Паланка данас
0 Коментар


У различитим пределима Србије, јављају се различита веровања, па смо тако начули да многи помињу и када је право време за крштење детета. Неки наводе да “не треба дете да се крсти посл 40 дана од рођења”, други да се то треба чинити када је детету непаран број година, а понегде се верује и да треба то чинити мало пре првог рођендана.На то да ли постоји “право” време да се дете крсти,рекао је свештеник Иван Весић.

– У првим вековима крштавани су одрасли људи, јер су и први хришћани били већ одрасли људи. Када се хршћанствно проширило и када су већ почеле да посоје хришћанске породице, они су желели да цркви прикључе и своју децу. Зато су и њих крштавали и то су желели да ураде што пре, због велике стопе смртности деце која је владала у то време. Неке су крштавали одмах по рођењу, али није обавезујуће да мора да се дете крсти до 40 дана по рођењу.

Зато је остала она пракса у неким деловима да мама не присуствује крштењу због тих 40 дана, јер женама наводно толико треба да се опораве и очисте од порођаја.

Ово није обавезно, дете може и касније да се крсти. Но, у случају да, не дај Боже, нешто са дететом није у реду, онда се препоручује што пре да се то учини. Такође, није обавезно се дете крсти у парним или непарним годинама, као што је исто пракса у неким пределима. Тако је и спој првог рођендана и крштења више примењивано из практичних разлога. Крштење је чиста воља родитеља када ће дете прикључити цркви – наводи саговорник.

(Она.рс)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept