Početna » ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ “ДОКУПИТИ” РАДНИ СТАЖ ЗА ПЕНЗИЈУ АКО СТЕ РАДИЛИ 14 ГОДИНА? Стигао је одговор ПИО фонда

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ „ДОКУПИТИ“ РАДНИ СТАЖ ЗА ПЕНЗИЈУ АКО СТЕ РАДИЛИ 14 ГОДИНА? Стигао је одговор ПИО фонда

Људи су у дилеми да ли се може докупити радни стаж за пензију

од Паланка данас
0 Коментар

Да бисте у Србији отишли у пензију морате да имате најмање 15 година радног стажа, а од 1. јануара сви пензионери који су са овим стажом отишли у пензију могу да очекују да ће им примања „порасти“ на 10.715 динара.Једна жена која има 14 година радног стажа питала је да ли се стаж за пензију може „докупити“.

Рођена сам 1960. године и ове године бих испунила услов за пензију али имам непуних четрнаест година стажа и тренутно нисам у радном односу. Ако не успем да нађем посао и испуним још ту једну годину стажа, да ли могу да докупим стаж који недостаје да бих имала право на пензију?

Према важећим прописима о пензијском и инвалидском осигурању, није могуће докупити стаж, односно није могуће једнократном уплатом доприноса надоместити стаж до услова за пензију.

Законом о пензијском и инвалидском осигурању, тачније одредбама члана 15, омогућено је да грађани сами уплаћују доприносе за пензијско и инвалидско осигурање. Сва лица која су на овај начин укључена у осигурање, у периоду његовог трајања остварују стаж осигурања који је изједначен са другим основама осигурања и урачунава се како за стицање услова за пензију, тако и за утврђивање месечног износа пензије. Својство осигураника стиче се даном подношења захтева, а на захтев лица може се стећи најраније 30 дана пре подношења захтева. Доприноси по овом основу се уплаћују месечно на једну од 13 понуђених основица а детаљније се можете информисати на званичном сајту Републичког фонда ПИО www.пио.рс.

У току трајања осигурања могуће је поднети захтев за измену основице осигурања на основу које се обрачунава допринос, а престанак осигурања утврђује се такође на захтев странке.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept