Početna » ДА ЛИ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕЂЕ ИЗ ИНВАЛИДСКЕ У СТАРОСНУ ПЕНЗИЈУ? Из ПИО фонда стигао одговор

ДА ЛИ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕЂЕ ИЗ ИНВАЛИДСКЕ У СТАРОСНУ ПЕНЗИЈУ? Из ПИО фонда стигао одговор

Из ПИО Фонда су објаснили како је то ипак могуће да се деси

од Паланка данас
0 Коментар

Корисница Фонда ПИО зачудила се када је добила старосну пензију пошто је претходно примала инвалидску. а каже да је прочитала како то није могуће.„Примала сам 11 година инвалидску пензију а када сам испунила услов за старосну, пензија ми је преведена у старосну. Прочитала сам да то није могуће. Да ли је то по закону?“ – питала је она.

Из ПИО Фонда су објаснили како је то ипак могуће да се деси.

Кориснику права на привремену накнаду по основу ИИ, односно ИИИ категорије инвалидности, који је ово право остварио до ступања на снагу Закона о ПИО у априлу 2003. године, а коме независно од његове воље, односно без његове кривице престане својство осигураника (технолошки вишак, стечај или гашење фирме и сл.), одређује се инвалидска пензија у висини од 50 одсто инвалидске пензије (по протоку времена за које му припада право на новчану накнаду од Националне службе за запошљавање), тј. привремена накнада се преводи у тзв. делимичну инвалидску пензију у износу од 50 одсто инвалидске пензије.

Према важећим прописима из пензијског и инвалидског осигурања, не постоји могућност да корисник инвалидске пензије кад напуни одређене године живота стекне статус корисника старосне пензије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept