Početna » Да ли ПЕНЗИОНЕРИ могу да ПОКРЕНУ СВОЈ БИЗНИС: Из Агенције за привредне регистре откривају процедуру

Да ли ПЕНЗИОНЕРИ могу да ПОКРЕНУ СВОЈ БИЗНИС: Из Агенције за привредне регистре откривају процедуру

Поједини пензионери раде јер морају, а неки раде јер желе. Уколико припадате другој групи, и желите да отворите фирму или започнете бизнис, важно знати неколико ствари.

„Пензионери могу да буду чланови привредних друштава и предузетници“, потврдили су из Агенције за привредне регистре (АПР).Немају међутим, прецизне податке о њиховог броју.

Ипак, постоји изузетак. Лица која примају инвалидску пензију не могу да отворе компанију, односно предузетничку радњу, потврдили су из АПР.

Корисницима породичних пензија закон оставља најмање могућности и дозвољава им само да обављају послове по основу уговора о делу, или привремене и повремене послове, уз услов да је износ накнаде коју породични пензионер остварује по овим основима на месечном нивоу нижи од најниже основице осигураника у осигурању запослених, која важи у време уплате доприноса. У свим другим случајевима исплата породичне пензије се обуставља.

У случају да је пензионер у осигурању у складу са наведеним критеријумима, за период рада у току коришћења пензије плаћају се доприноси за пензијско и инвалидско осигурање на исти начин и у истом износу као и да особа није корисник пензије.

Управо та чињеница да се и за пензионере обавезно плаћају доприноси за ПИО значи да се и за све те нове периоде рада по било ком основу навршава стаж осигурања, који није узет у обзир при остваривању права на пензију.

Имајући у виду природу права, Закон о пензијском и инвалидском осигурању даје могућност да се пензија поново одреди по престанку осигурања у случају да је то ново осигурање трајало најмање годину дана.

Важно је нагласити да корисник пензије који поднесе захтев за поновно одређивање не може да буде оштећен ако му се обрачуна нижи, неповољнији износ. У таквом случају, корисник задржава претходно утврђен износ пензије.

Дакле, нема разлога за страх и оклевање са подношењем захтева јер пензионер не може да буде у ситуацији да оваквим захтевом умањи пензију коју користи. Важно је такође знати да је у моменту подношења захтева за поновно одређивање пензије потребно да корисник буде ван осигурања.

Информер.рс


You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept