Početna » ДА ЛИ ПИЈАЦЕ ГУБЕ УТАКМИЦУ НА ТРЖИШТУ На тезгама све мање пољопривредних произвођача

ДА ЛИ ПИЈАЦЕ ГУБЕ УТАКМИЦУ НА ТРЖИШТУ На тезгама све мање пољопривредних произвођача

На пијацама у Србији у делу за пољопривредне производе највише се продају поврће, живина и јаја, потом млеко и млечни производи и на крају воће и грожђе, премда је на тезгама из године у годину све мање правих пољопривредника који поврће и воће нуде купцима директно са њива. Уместо њих, кромпир, лук зелен јабуке...продају накупци.

Подаци указују да пијаце данас имају само16 одсто тржишног удела у укупном промету у продаји пољопривредних производа и да је промет те хране у сталном паду у протеклих десет година.Уједно, статиситка је израчунала да се на пијацама од пољопривреде обрће велики новац, јер је укупна вредност промета пољопривредних поризвода на пијацама у првом полугодишту ове године била око 23,9 милијарди динара. У односу на исти период протекле године, промет пољопривредних производа на пијацама, изражен у текућим ценама, већи је за 14,9 одсто.

Директор Пословног удружења „Пијаце Србије” Саво Дувњак казао је за „Дневник” да се зато припремају измене и допуне Закона о трговини и да ће у изменама субвенције бити посебан сегмент нове регулативе, како би се прави пољопривредни произвођачи вратили за пијачне тезге.

– Пијаце које су својевремено биле главно место за снабевање хране за добар ручак, сада су замениле тегзе за куповину свега што је потребно за домаћинство и појединца. Промет те робе и новца на пијацама расте из године у годину, али опада тржишни удео када су у питању пољопривредни производи. Зато се ради на изменама регулативе да би се малим трговцима и произвођачима који послују у својим радњама, у мањим местима или на пијацама, дала шанса да конкуришу за подстицајна средства којима ће унапредити пословање. Може се очекивати зато да се у буџетима у наредном периоду планира новац којим ће се субвенционисати добри пројекти пословања у оквиру пијаца – казао је Дувњак.

ДневникYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept