Početna » ДА ЛИ СТЕ СПРЕМНИ ЗА НОВЕ СЕМАФОРЕ? Разматра се ЧЕТВРТО СВЕТЛО, а никада не бисте погодили које је БОЈЕ и ЧЕМУ СЛУЖИ

ДА ЛИ СТЕ СПРЕМНИ ЗА НОВЕ СЕМАФОРЕ? Разматра се ЧЕТВРТО СВЕТЛО, а никада не бисте погодили које је БОЈЕ и ЧЕМУ СЛУЖИ

Црвена за заустављање, зелена за кретање и жута за припрему за заустављање или се припремите за полазак. Овако функционишу семафори од 1920-их, што је чак и кодификовано међународним споразумом како би се осигурало да се не десе незгоде и да, на пример, возач из Европе у потпуности разуме сигнале у Токију.

од Паланка данас
0 Коментар

Током прошлог века технологија је стално унапређивана. Електрична светла заменила су прве семафоре. Рачунари су омогуćили повезивање више светала, а сензори су им омогућили да анализирају проток саобраćаја и подесе време за максималан проток.Развијени су системи који контролишу светла за читаве градове, а дигитални модели тока саобраћаја су избрушени до савршенства. Појава аутономних возила (АВ) донела је нови обрт. Они не само да имају способност да сами возе, већ могу и да комуницирају једни са другима, као и са централним саобраćајним компјутерским системом.

Стиже четврто светло?

То значи да АВ постају део самог система контроле саобраћаја и могу заједно да раде на значајном побољшању протока саобраћаја. Тим истраживача са Државног универзитета Северне Каролине предложио је да када се критичан број АВ возила нађе на путу, четврто, бело семафоре може да се дода традиционалној тројци.

Њихов компјутерски модел је веома добро функционисао у пребрзи вожњи кроз раскрснице, али је било места за побољшање.

– Наш ранији рад увео је идеју о четвртом саобраćајном сигналу званом ‘бела фаза’, који користи рачунарску снагу аутономних возила да убрза саобраћај на раскрсницама – али још нисмо разрадили шта би овај концепт значио за пешаке. – каже Али Хајбабаие, ванредни професор грађевинског, грађевинског и еколошког инжењерства на Државном универзитету Северне Каролине.

Резултати су обећавајући

Као и у претходној студији, АВ се понашају као пастири за возила која управљају људима у својим тракама. Када је присутно довољно АВ-а, сигнал постаје бео, говореćи возачима да прате АВ или други аутомобил испред.

Што је више АВ, то је бржи проток. Разлика овог пута је што су пешаци сада укључени у модел. Оно што је тим открио је да се, чак и са пешачким саобраćајем, укупан проток побољшао и за возила и за пешаке за више од 25 процената.

Наравно, предстоји још дуг пут пре него што такав систем постане практичан. Поред постављања довољно АВ-а на путу, постоји и проблем постављања довољно четворосветлосних сигнала.

Чак и тада, људски возачи би морали да почну да верују новом белом сигналу, а друге сигнале треба модификовати да би имали смисла за пешаке, као што је увођење трепćуćих зелених светала или нечега што је одмах читљиво.

К1инфоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept