уторак, мај 28, 2024
Početna » ДА ЛИ ЗНАТЕ КАКО СЕ ЗОВЕ ДРУГИ ПОНЕДЕЉАК ПОСЛЕ УСКРСА? Посвећен је преминулима, а један обичај се строго поштује

ДА ЛИ ЗНАТЕ КАКО СЕ ЗОВЕ ДРУГИ ПОНЕДЕЉАК ПОСЛЕ УСКРСА? Посвећен је преминулима, а један обичај се строго поштује

Побусани понедељак је први дан после Томине недеље, или девети дан од васкрсења Христовог. Тај дан је посвећен упокојенима.

од Паланка данас
0 Коментар

Веома стар обичај, вероватно је настао кад и остали у време кад је хришћанска религија постајала доминантна у односу на старија веровања.Верује се да тог дана треба „побусати“ гробове умрлих сродника бусењем зелене траве.

Он спада у ред оних дана које је света Црква одредила за помињање и молитве за уснуле наше сроднике, а који су у нашем народу познати као ЗАДУШНИЦЕ, тј. дани када се врше посебне молитве за упокојење душа наших уснулих сродника.
. Треба одмах рећи да се тај дан држи као дан мртвих чисто по народном предању, јер црквене књиге и прописи о томе не говоре. Чак и у самом народу постоје велике разлике по питању Побусаног понедељка. У неким крајевима се држи и поштује, а у некима не. Овај обичај најпре је настао у крилу руске цркве, одакле је, вероватно, дошао и к нама.
Иначе, мољење за уснуле наше сроднике на тај дан врши се тако што се тога дана после Литургије иде на гробље, где се над гробовима врши литија (мали помен) за умрле и преливају гробови, као и на задушнице. У неким крајевима за прекаду гробова тога дана позивају свештеника, а у другим – то обављају сами сродници, јер у Типику и Цветном Триоду нема помена ни прописа да тога, па ни идућих дана, бивају молитве и помени за уснуле.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept