Početna » ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЛИКА ЈЕ ВОЈНИЧКА ПЛАТА У СРБИЈИ А ево шта све војници добијају џабе!

ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЛИКА ЈЕ ВОЈНИЧКА ПЛАТА У СРБИЈИ А ево шта све војници добијају џабе!

У Србији се већ годинама прича о враћању обавезног служења војног рока, али се последњих месеци отишло корак даље пошто је Генералштаб Војске Србије у јануару и званично покренуо ту иницијативу.

од Паланка данас
0 Коментар

До 1. маја ова институција заједно са Министарством одбране требало би да достави председнику Србије Александру Вучићу све предлоге модела обавезног служења војног рока, након чега ће заједно донети коначну одлуку.Због тога се не очекује да ношење војне униформе буде обавезно пре почетка или средине 2025. године. Обавезни војни рок би могао да се врати почетком или средином следеће године.

Обука најмање три месеца, плата 400 евра

Како ствари сада стоје, обавезни војни рок требало да се састоји из два дела и да траје од три месеца до 110 дана.

Министар одбране Милош Вучевић је рекао да војни рок “не би био дужи од четири месеца” док је Вучић додао да ћемо „видети да ли ће трајати 90, 100 или можда 110 дана”.

Идеја је да обука буде из два дела – теоријска и практична. Теорија би обухватала основе војне тактике и технике, војно право, прву помоћ и самозаштиту, АБХ одбрану. Током практичне обуке регрути би научили како се раставља и саставља оружје, гађа из различитог пешадијског наоружања, прошли би и борбу без оружја и самоодбрану, кретање и маскирање на бојишту, а у зависности од потреба и специјалистичка обука.

Војничка плата

Иначе, војничка плата би требало да износи око 400 евра, а регрути би имали сваки или сваки други викенд слободан.

Како је Курир писао у августу, војници који добровољно служе војни рок примају месечне накнаде, а тог месеца то је било око 46.000 динара, уз војно здравствено осигурање, путне трошкове, смештај, исхрану и одећу.

Поред тога, постоји и могућност да се након добровољног служења војног рока кандидати запосле као професионални војници.

Ко би служио обавезни војни рок

По садашњем Закону о војној, радној и материјалној обавези који није укинут него прекинут, обавезни војни рок би служили сви мушкарци који су млађи од 27 година, мада је раније било могуће „одлагање војске“ до 30. године.

Приговор савести на служење војног рока и даље ће бити могућ с тим што би „цивилна војска“ другачије изгледала.

– Не мислим да они који се позову на приговор савести, треба да иду у обданишта. Ако имате право да истакнете приговор савести, то је за ношење оружја, то није за живот у касарнским условима – рекао је Вучевић.

Како се могло чути, они који би изразили “приговор савести” такође би као и сви други били распоређени по касарнама, само не би имали додир са оружјем. И они без оружја би имали дупло дужи војни рок – то значи најмање шест месеци.

„Војска неће бити у хотелу него у модерној касарни“

Можда највећи проблем у вези са враћањем обавезног војног рока је питање где ће регрути ићи у војску:

– у свом граду

– по целој Србији

– Не желимо да вратимо време у седамдесете, осамдесете или деведесете. Ми ћемо ту инфраструктуру прилагодити савременим условима живота. Неће то бити хотел, него касарна, али ће она бити у складу са савременим животом – рекао је Вучевић.

„Војска неће бити у хотелу него у модерној касарни“

Све се мора знати до 1. маја

До 1. маја би требало да буде познат коначан предлог за служење војног рока, након чега следи јавна расправа. Вучић је најавио да би до 1. маја требало да буде познат коначан предлог враћања обавезног војног рока, а онда следи јавна расправа, усвајање у Скупштини Србије, па припреме за повратак регрута у касарне, за шта ће према најавама бити потребно између шест и 12 месеци. То значи да није реалан повратак „обавезне војске“ до почетка или средине наредне године.

Подсећања ради, обавезан војни рок у Србији је укинут 1. јануара 2011. године.

Курир.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept