Početna » ДА ЛИ ЗНАТЕ У КОМ ШУМАДИЈСКОМ СЕЛУ ЈЕ ЦЕНТАР СРБИЈЕ

ДА ЛИ ЗНАТЕ У КОМ ШУМАДИЈСКОМ СЕЛУ ЈЕ ЦЕНТАР СРБИЈЕ

На осам километара западно од Kрагујевца, у селу Драчи, налази се географски центар Србије. То је потврдио Републички геодетски завод. Kако он изгледа, како се дошло до закључка да је баш ово географски центар и шта то значи за мештане Драче и околних села?

од Паланка данас
0 Коментар

Драча, село на путу Kрагујевац – Горњи Милановац са око 800 мештана, основано је 1720, а пре десетак година постало је познато као географски центар Србије.

Међутим, није одувек било тако. До 2011. и мештани села Чумића, Влакче, Јабучја мислили су да су они у центру наше земље. Иако се зна да је та тачка у атару Драче, али на граници са насељем Мале Пчелице, полемика и даље траје.„Треба да се има то неко позитивно надметање, где је центар. Мени је драже што је код мене, јер знам сигурно да је код мене, али њихова нада ко што кажу треба да буде”, каже Дејан Пејовић из Драче, а Ивица Филиповић из насеља Мале Пчелице истиче:

„Плац који сам купио пре седам година, старији човек из Пчелица ми је рекао да је овде центар Србије. Ја бих лично волео да буде мој шљивар центар Србије и то је то.”

„Можда би у Пчелицама волели да је географски центар код њих, али у Београду су рекли да је географски центар код нас у селу. Можда је и боље што је код нас у селу јер има више знаменитости”, каже Никола Савић из Драча.

„По мени, небитно је коме припада центар Србије. Да ли је у Малим Пчелицама или Драчи, важно је да се лепо слажемо са њима”, сматра Александар Арсић из насеља Мале Пчелице.

Слаже се и рачуница Републичког геодетског завода која је егзактно показала да је центар Драча.

„Географски центар Србије је израчунат на основу координата преко 39.800 тачака којима се дефинише административна линија државне границе у оквиру базе Регистра просторних јединица”, наводи се у саопштењу Републичког геодетског завода.

А Драчани имају своју формулу, па спорењима никад краја. Због тога сада расправљају на чијој је њиви баш та средишња тачка.

„Тренутно је код господина Зорана мога комшије центар Србије. У његовој тој парцели, у његовој њиви се налази”, наводи Дејан Пејовић из Драче.

„Ја мислим да је на Милоша Ћурчића то је одређено већ. Мислим да је ту центар и мислим да је то 100 посто да је ту”, наводи Александар Васиљевић из Драче.

Одговор би дао обелиск или неко друго обележје – да га, као у многим земљама света, има.

На питање због чега географски центар Србије није обележен, Бојан Павловић, директор Градске туристичке организације Kрагујевац одговара: „Пре свега због тога што се налази на парцели која је у приватном власништву. Kада град буде успео да реши имовинско питање тог простора ми ћемо наравно са задовољством обележити географски центар Србије пре свега због тога што је то један туристички потенцијал.”

Сумњичави су Драчани. Не верују да ће, као ни до сада, имати било какве користи од тога.

„Већ десетак година ништа нису урадили по том питању, да би обележили сам тај географски центар. Мислим дај Боже, волели бисмо“, каже Никола Савић из Драче.

„Ја мислим да би то допринело да ће да дође доста туриста ту у село да обилазе и манастир у Драчи и то место где је обележено и све”, сматра Александар Васиљевић.

„На неки начин сам поносан на то. Значи бићемо познати, бићемо познати макар по нечему, по једној ставци”, каже Зоран Аксентијевић из Драче.

Па су поносни Драчани предухитрили надлежне и фудбалском стадиону у селу дали име „Центар Србије”.

И на крају, где је тачно та тачка?

На основу координата Републичког геодетског завода та тачка се налази баш на овом месту. Па ћемо симболично, географски центар државе, обележити заставом Србије.

ИЗВОР:РТС/АУТОР:БРАНKО ВУKАШИНОВИЋPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept