ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА

7.фебруара, обележава се Дан безбедног интернета 

Дан безбедног интернета одвија се у организацији мреже Инсејф (сваког фебруара да би се промовисало безбедно и одговорније коришћење онлине технологије и мобилног интернета, нарочито међу децом и младима у читавом свету. Сваке године организује се на стотине јавних догађаја да би се подизала свест људи о проблемима у вези са безбедним коришћењем интернета.

Током година, Дан безбедног интернета постао је важан догађај у календару онлине безбедности. У почетку, током 2004. године, као иницијатива пројеката Европске уније под називом Безбедне границе, коју је потом преузела мрежа Инсејф као једну од својих првих активности 2005. године, Дан безбедног интернета прерастао је географску област у којој је традиционално обележаван, па се сада прославља у више од 70 земаља у читавом свету, и на 6 од седам континената.

Шта је Интернет?

Интернет је светска глобална мрежа www која омогућује електронску повезаност између рачунара и њихову међусобну комуникацију.
Он-лине информације и wеб странице свако може израдити, администрирати их и приступити им било где у свету и у сваком тренутку.

Добра страна:

Доступност велике количине најразличитијих информација о дословно свему што би кориснике могло интересовати.

Лоша страна:

Врло је тешко успоставити правила понашања на интернету и тиме омогућити безбедност и заштиту корисника. Не постоји централна међународна организација која мотри или одобрава садржај на интернету пре него што се он тамо појави.

Добра страна:

Већина садржаја који је доступан на интернету пружа корисницима занимљиве, позитивне и едукативне информације.

Лоша страна:

Слобода коју пружа интернет и непостојање ефикасног начина контроле оставља могућност за злоупотребу интернета.Злоупотреба за коју сматрамо да има најтеже последице је производња, нуђење, дистрибуција и прибављања садржаја дечје порнографије.

САВЕТИ ЗА ДЕЦУ

ОПРЕЗНО НА ИНТЕРНЕТУ

Немој никоме давати личнене податке:
– своје име
– адресу електронске поште
– корисничка имена и лозинке
– бројеве телефона
– адресу
– име школе

Немој никоме давати личне податке својих пријатеља и родитеља.

ЛАЖНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ

Особе с којима комуницираш путем интернета могу лагати о томе ко су и колико имају година. Нису све информације које добијеш путем интернета тачне и истините.

СУСРЕТИ С ДРУГИМ ОСОБАМА

Сусрет с особом коју си упознао/упознала путем интернета може бити опасан.

Срести се можеш само уз дозволу својих родитеља или старатеља и то искључиво онда када они могу бити присутни.

ПРИМАЊЕ И СЛАЊЕ ПОРУKА

Примање е-маилова, порука путем апликација за директну размену електронске поште (популарних Инстант Мессангера), отварање датотека, слика и видео материјала може ти створити проблем:

– вируси ти могу онемогућити даљњи рад на рачунару
– на дисплеју рачунара могу се појавити узнемирујуће и сексуалне поруке, слике или видео садржаји.

ПОВЕРИ СЕ

Ниси ти крив/крива уколико примаш узнемирујуће и сексуалне поруке.

Реци својим родитељима, старатељима, наставницима или другим одраслим особама у које имаш поверење ако те комуникација путем интернета или садржаји које добијаш вређају, плаше или су сексуалне природе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dan-bezbednog-interneta/