Početna » ДАН ДРЖАВНОСТИ

ДАН ДРЖАВНОСТИ

од Паланка данас
0 Коментар
Данас је 15. фебруар, један од најзначајнијих датума за историју Срба, будући да је био прекретница и да се њиме данас обележавају Дан државности и Дан уставности, а пада на велики празник Сретење Господње.

Овај датум је прилика да се подсетимо ко смо и шта су све радили наши преци да би нам сачували отаџбину. Ово је прилика да се сетимо устаника, похода на слободу и рађања модерне српске државе. Нека симболи наше заставе буду подсетник на снагу заједништва и трајне вредности које чине нашу земљу посебном.

Свим суграђанима и нашим ученицима честитамо празник уз поруку да следе примере својих славних предака, да кроз живот корачају храбро и поносно уз несебичну љубав према домовини.Дан државности Републике Србије — Сретење је државни празник Републике Србије који се прославља 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сећања на почетак Српске револуције, и такође се прославља као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.

Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије.

Дан државности Републике Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут.

Као државни празник у Републици Србији обновљен је 10. јула 2001, а слави се од 15. фебруара 2002. године.

У периоду од 1990. до 2001. Дан државности Србије славио се 28. марта, у знак сећања на 28. март 1989. када је Скупштина СР Србије усвојила амандамне на Устав СР Србије и знатно смањила овлашћења аутономних покрајина.

У периоду од 1945. до 1990. као једини републички празник у СР Србији обележаван је Дан устанка народа Србије, који је такође укинут 2001. године.

Застава Српске револуције

Хронолошки:

На Сретење 1804. године је почео Први српски устанак и

На Сретењској скупштини 1835. донет Устав Књажевства Србије, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба.

Њиме је Србији прва на Балкану укинула феудализам, што представља најисточнији утицај Француске револуције.

Тако постоји веровање да се на Сретење срећу зима и лето. Ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи уплашени од сопствене сенке врате се у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

Један од обичаја је и да се на Сретење Господње обавезно пале свеће, јер се верује да пламен свеће кућу штити од грома и других несрећа, али и да има чаробну моћ.

Најзанимљивије од сретењских веровања јесте да младе девојке треба да пазе данас кога ће прво ујутру срести, јер ће им младожења баш такав бити по изгледу и карактеру.

Пре Другог светског рата ово је била слава Удружења четника.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept