ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ У СРБИЈИ-ПОЛА ГОДИНЕ СМО РАДИЛИ ЗА ДРЖАВУ А ПОЛА ЋЕМО ЗА СЕБЕ

Дан пореских слобода у Србији ове године биће 27. јуна, саопштио је Либертаријански клуб Либек, наводећи да грађани до тог дана раде за државу, односно да би платили све порезе и доприносе.

У питању су порез на доходак, социјални доприноси за обавезно пензионо и здравствено осигурање, ПДВ и акцизе при куповини производа, порез на имовину за куће и станове, као и разни други мањи порези, таксе и накнаде.

Либек наводи да се Дан пореске слободе рачуна у односу на ниво јавне потрошње у бруто домаћем производу (БДП).

„Ова вредност помножи се с бројем дана у календарској години и по потреби заокружи на најближи дан. Ове године то је 27. јун. У Србији овај датум обично пада почетком јуна”, кажу у Либеку, преноси Танјуг.

Тај дан најраније је обележаван 2005. када је био 25. маја, а ове године је померен на 27. јун због великог повећања јавне потрошње услед пандемије коронавируса, али и великих државних програма.

Та организација наводи да путем платформе Мој порез свако заинтересован може на лак и брз начин да израчуна свој лични дан пореске слободе.

Одговарајући на само неколико питања о својим примањима, као и о својим потрошачким навикама, свако може да дође до тога како изгледа финансирање неких од најважнијих јавних услуга које спроводи држава, кажу у Либеку.

Разлике у пореском систему и нивоу јавне потрошње доводе до тога да свака земља има свој посебни национални Дан пореске слободе.

Србија се са овогодишњим датумом од 27. јуна, како је наведено, налази на зачељу листе, пошто од овај празник касније славе једино становници Хрватске – 9. јула, наводи Либек.

У Црној Гори је овај празник 25. јуна, у Босни и Херцеговини 14. јуна, док су овај празник у Бугарској, Румунији и Северној Македонији прославили 25, 16. и 6. маја, а у Албанији 29. априла.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dan-poreske-slobode-u-srbiji-pola-godine-smo-radili-za-drzavu-a-pola-cemo-za-sebe/

1 comment

    • Konzerva on 27/06/2021 at 16:46

    Milos Nikolic, sin bivseg Milosevicevog SPS ministra Srdjana Nikolica, bivseg direktora Jumka itd… Jednom na drzavnim jaslama uvek na drzavnim jaslama ili iver ne pada daleko od klade! Zaista nekad preterate sa ovim pijavicama koje prodaju ideju preduzetnistva tako sto zive od donacija i grantova. Smesno!

    Samo mi fali neki bivsi SPS da mi objasni libertarijanske ideje. Oni zive libertarijanski socijalizam tj, dajte krave mleka da muzemo. Ne treba vam ovo. Narocito ne ovakva opskurna organizacija.

Komentari su onemogućeni.