ДАН ШАЛЕ – 1. АПРИЛ

Данас се у свету обележава Дан шале – 1. април који, према оцени стручњака, помаже људима да, поред тешке свакодневнице, на тренутак одахну и забораве на проблеме.

У многим друштвима тај дан служи за забаву и засмејавање пријатеља, уз неизбежно „априлили”, а многа истраживања показала су да је смех добар лек, па се у неким здравственим установама већ користи такозвана „смехотерапија” која, како тврде и лекари, даје добре резултате.

Без обзира на разне обичаје поводом Дана шале, психолози и културолози тврде да када се нашалимо на сопствени рачун помажемо себи и другима да лакше пребродимо неку тешку ситуацију.

Једна од карактеристичних првоаприлских шала објављена је далеке 1964. године у „Политици експрес”, у којој је саопштено да легендарни фудбалер Драгослав Шекуларац прелази из Црвене звезде у Партизан, што је тада било незамисливо и на тренутак, док нису схватили шалу, довело навијаче „црвено-белих” у очајање.

Најзапаженија у последњих неколико година била је првоаприлска шала новосадског „Радија 021”, којем је тадашњи министар за капиталне инвестиције Велимир Илић „потврдио” да се састао с измишљеним бизнисменом Стивом Богдановићем, са којим је уговорио капиталне инвестиције у Србији.

„Па, и министар може понекад да буде сенилан па да заборави с ким се све срео и како се ко зове”, рекао је тада Илић, покушавајући да се оправда јавности.

Да није само у Србији уобичајено да се „шалимо” на рачун политичара и политичких дешавања показује и чињеница да је Музеј шала у Сан Дијегу објавио у англосаксонској штампи списак 10 најбољих првоаприлских шала, а једна од најсмешнијих, такође, има везе са политиком.

Та шала односи се на амерички државни радио, који је 1992. године најавио нову кандидатуру Ричарда Никсона за председничке изборе, под мотом „Нисам учинио ништа лоше и нећу то поновити”.

Многи медији у свету су током историје обележавања 1. априла објављивали разне необичности, па је тако једна италијанска телевизија објавила да је на Марсу пронађена нафта, уз фото- материјал НАСА, док је један коментатор, својевремено, слушаоцима говорио о рекордном приносу киселих краставчића.

Историја збијања шала 1. априла није сасвим позната, а многи су склони тумачењима да се тај својеврсни „народни празник” појавио крајем средњег века у Европи, као „Дан свих луда”, који је био општенародно весеље.

Постоје веровања да корени тог „празника” досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи житељи умели да се добро забављају смишљајући различите шале.

Многи мисле да се тај обичај појавио у 16. веку у Француској, око 1564. године, а за оног ко је насамарен имали су обичај да кажу да је добио „априлску рибу” – рибу од папира која му је кришом качена на леђа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dan-sale-1-april/