ДАН ЗАШТИТЕ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Дан заштите података о личности обележава се 28. јануара, када је пре 36 година почело потписивање Конвенције о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података, првог правно обавезујућег међународног уговора у тој области.

Тај дан обележава се у свим државама потписницама конвенције у циљу унапређења заштите личних података. 

У Србији ће, како је најављено из канцеларије повереника за заштиту података Родољуба Шабића, тај дан бити обележен у циљу подизања свести јавности о значају заштите личних података и унапређења примене начела заштите података, као и указивања „свим руковаоцима података, а пре свега органима јавне власти, на законске обавезе и одговорност за кршење права“.

Поводом Дана заштите податка о личности поверник ће 30. јануара организовати скуп у Београду на коме ће говорити о стању у области заштите података о личности, као и о најдрастичнијим случајевима кршења тог људског права утврђеним у поступку надзора који је спровео.

Најављено је да ће на скупу бити представљена друга публикација повереника „Заштита података о личности – ставови и мишљења Повереника“, а биће додељене захвалнице за афирмацију права на заштиту података о личности.

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dan-zastite-podataka-o-licnosti/