ДАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ СРБИЈЕ

Дан заштите природе Србије, 11. април биће обележен скуповима на којима ће се указивати не само на значај очуване природе, већ и на значај одрживог управљања заштићеним подручјима, најавио је Завод за заштиту природе Србије.

„Један од услова да заштићена подручја опстану очуваних природних карактеристика, јесте и укупан однос људи у Србији према природи, подршка и учешће заинтересованих страна у реализацији програма заштите и управљања природним добрима“, наводи се у саопштењу Завода.

Завод ће заједно са Србијашумама и Националним парком „Тара“ у Парку природе „Голија“ и Резервату биосфере „Голија-Студеница“ сутра организовати трибину о значају подршке и учешћа локалних заједница и јавности у програмима заштите природе на примеру пројекта мониторинг мрког медведа.

Најочуванији и најзначајнији делови природне баштине проглашени су за заштићена подручја и тренутно их има 460 и чине 7,48 одсто територије Србије.

Дан заштите природе установљен је 2009. године, а обележава се 11. априла јер је тог датума 1949. године први пут проглашен статус једног подручја као заштићеног природног добра – Споменика природе „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања.

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/dan-zastite-prirode-srbije/

1 comment

    • Микуља on 13/04/2018 at 01:06

    Када ће СНС у Смедеревској Паланци да реализује обећање и да пошуми Микуљу???

Komentari su onemogućeni.