ДАНАС ЈЕ 8. МАРТ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

Почело је маршевима, настављено каранфилима, а данас опстаје уз шарену лепезу поклона и романтичних изненађења. Оштрица захтева временом је отупела, а дани борбе за права жена потребни су као и пре више од сто година. И жене 21. века могле би много да учине – само да су мало захтевније.

Прича о великом дану за жене, али и друштво, датира с почетка двадесетог века, од демонстрација Чикагу и Њујорку. Први национални Дан жена обележен је 1909. године у Америци, а за међународни карактер Осмог марта заслужан је марш у Њујорку 1910. када је више од 15.000 радница изашло у протестну шетњу тражећи веће плате, краћи радни дан, забрану дечијег рада и право гласа.

Те исте године, на Социјалистичкој интернационали у Копенхагену, 8. март је проглашен Међународним даном жена, на иницијативу Кларе Цеткин – у знак сећања на штрајк текстилних радница. Прво обележавање било је у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.

Био је то дан радничке класе, дан када се излазило из кућа, фабрика и уз пароле марширало улицама. Онда се нису очекивали поклони, већ захтевала економска и политичка једнакост са мушкарцима, као и социјална права. Тај глас далеко се чуо и понављао сваке године. За право гласа, и остала права које ми данас олако схватамо, женама су биле потребне деценије да се изборе. Била је то дуга борба, која до данашњих дана није извојевала апсолутну победу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-8-mart-medjunarodni-dan-zena/