(ВИДЕО) ДАНАС ЈЕ ДАН ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ“

Дан школе

Када је црква Пребражења господњег била једина црква у тада Хасан-пашиној Паланци, „Школа код цркве“ је била једина у ширем окружењу.
Најранији подаци о просветном раду у Паланци, односно о раду наше школе, потичу из прве половине 18. века. Забележено је да је у Паланци 1734. године службовао поп Петар Нинковић и да је уз цркву била и школа, па је поред бављења свештеничким позивом, учио и децу.
„Школа код цркве“ радила је са прекидима од 18. века до сада. Од тада до данас мењала је објекте, пролазила кроз различите фазе, прекидала рад током ратова, упошљавала сјајне учитеље и наставнике који су одшколовали велики број генерација до сада.
Хвала свим запосленима који се труде и дају све од себе да вековну традицију одрже и очувају. Захваљујемо се и ученицима, родитељима и свим нашим пријатељима који нас у томе подржавају!
Ове године, у ванредном стању, обележићемо Дан школе на мало другачији начин, што нимало неће умањити значај овог за нас важног датума!

ОШ „Олга Милошевић“

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-dan-osnovne-skole-olga-milosevic/

1 comment

    • nemanja on 27/04/2020 at 12:34

    Crkva Svetog Preobrazenja nije bila jedina crkva u Palanci, a kamoli u Hasan-Pasinoj Palanci. Navedena crkva je gradjena u periodu od 1852 do 1902. godine kada se osvestana. U crkvenoj porti se nalazila do tada jedina crkva u Palanci i to crkva Svetog Ilije (poznatija kao crkva brvnara koja je prebacena na staro groblje). Takodje u navedeno vreme (istorijski nerazumno i netacno) Skola kod crkve nije bila jedina skola u Palanci a kamoli sire.

Komentari su onemogućeni.