Početna » ДАНАС ЈЕ ДАН ПРАШТАЊА: Верује се да се овако ваља помолити млађем брату Светог Василија Великог!

ДАНАС ЈЕ ДАН ПРАШТАЊА: Верује се да се овако ваља помолити млађем брату Светог Василија Великог!

Српска православна црква и верници данас славе Григорија Ниског (335 - 394), епископа Нисе и млађег брата Светог Василија Великог, те блиског пријатеља Григорија Богослова.

од Паланка данас
0 Коментар

Био је најпре само презвитер, пошто беше жењен, а када му умре жена, блажена Теозва, изабраше га и посветише за епископа у Ниси.Одликовао се огромном светском ученошћу и духовним опитом. Учествовао је на Другом васељенском сабору. Мисли се да је он саставио други део Симбола вере. Велики беседник, тумач Светог писма, и богослов.

У време цара Валента збачен је с епископске столице и отеран у изгнанство. Осам година проведе овај свети отац у изгнанству трпељиво сносећи све беде и сва понижења. Најзад сконча у дубокој старости концем ИВ века преселивши се у Царство Божје и оставши кроз све векове на земљи као велико светило Цркве.

Српска православна црква слави га 10. јануара по црквеном, а 23. јануара по грегоријанском календару.

Овај светитељ је учинио много за ширење вере и развој хришћанства. Светац је преминуо у беди, али, према предању, ниједном се због тога није пожалио. Живот је посветио заштити правде и невиних, као и утемељивању православља у хришћанству. Људе је учио да пронађу снаге за опроштај онима који су им нанели неправду.

Сваки верник данас би требало да се помоли изговарајући ове речи:

Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept