ДАНАС ЈЕ ЂУРЂИЦ- ВЕРОВАЊА НА ОВАЈ ДАН

djurdjicУ храмовима Српске православне цркве данас се обележава Ђурђиц. То је и једна од најчешћих слава српских породица.

Црква светог Георгија помиње као борца за хришћанство и великомученика. Свети Георгије, који је као Христов војник одбио послушност цару Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана, изјавивши да се не плаши да умре за своју веру, погубљен је 303. године.

Проповедао је новозаветна веру и, по предању, чак је и цареву жену Александру успео да преобрати у хришћанство.

Обоје су осуђени на смрт одсецањем главе, а предање каже да је царица преминула пре извршења царске наредбе.

На православним иконама и средњовековним фрескама, свети Ђорђе је представљен како на коњу, у војводском оделу са крстастим мачем убија аждају, која је симбол паганске вере, док се на иконама за одмор Ђурђиц представља као пешак у стојећем ставу са копљем или мачем у руци.

У православним манастирима, свети Георгије је први у реду светих ратника са штитом и крстастим мачем.

Свети Георгије је веома поштован у нашем народу и слави се два пута годишње – као празник преноса моштију светитеља, Ђурђиц, и 6. маја, када се обележава дан његове смрти, Ђурђевдан.

Оштра или блага зима пред нама

Према народном веровању, од 16. новембра, па све до 24. новембра временске прилике указаће нам каква ће бити предстојећа зима.

 

Наиме, ако дани буду магловити, зима ће бити променљива и магловита, а ако буде ведро зима ће бити оштра са доста мраза! Иначе, по народном веровању, дани од Ђурђица (16. новембар) до Светог Мрате (24. новембар) показују каква ће бити зима.

 

Дани од Ђурђица до Светога Мрате називају се Мратинци или Вучији дани јер је свети Мрата заштитник вукова.

 

У време мратинаца ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-djurdji-c-verovanja-na-ovaj-dan/