ДАНАС ЈЕ ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК, ОВО СУ ОБИЧАЈИ ВЕЗАНИ ЗА ДАНАШЊИ ДАН

Јуче је био један од највећих празника, Света тројица или Духови, који се обележава 50. дан после Ускрса и 10. дан после Спасовдана, а данас Српска православна црква и њени верници обележавају Духовски понедељак.

Духови представљају и рођендан Хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак Светог Духа на апостоле. По значају то је трећи празник, после Ускрса и Божића, и као они, такође се славе три дана.

Празновање се наставља целе седмице, не пости се и то је такозвана трапава недеља. Тако је данас Духовски понедељак, а сутра се обележева Духовски уторак.

Народна веровања на овај дан су различита у Србији. Верује се, наиме, да ће оне девојке које се умију водом, у којој је стајало цвеће од којег се плету венчићи, преко целе године имати чисто и бело лице.

Са друге стране, мушкарци које девојке буду даривале венчићем, према народном веровању у источној Србији, годину ће завршити као младожење.

На други дан Духова нипошто ништа у кући не сме да се обавља од тежих послова, нити са иглом, јер се овакво понашање сматра непоштовањем апостола и светаца и не обраћањем пажње на њихове речи.

У западној Србији, пак, обичај је да се на овај дан укућани сете преминулих у тој години и приреде им симболичну трпезу како би сачували дом од злих сила!

Духовски понедељак је први дан после Духова и у многим европским и осталим земљама се празнује као нерадан дан: у Аустрији, Барбадосу, Белгији, Грчкој, Гибралтару, Данској, Исланду, Kипру, Луксембургу, Мађарској, Немачкој, Норвешкој, Румунији, Француској, Холандији и Швајцарској.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-duhovni-ponedeljak-ovo-su-obicaji-vezani-za-danasnji-dan/