ДАНАС ЈЕ ИВАЊДАН ЕВО ОБИЧАЈА НА ДАНАШЊИ ДАН

Српска православна црква и њени верници обележавају празник посвећен рођењу Светог Јована Претече и Kрститеља – Ивањдан.Свети Јован Kрститељ рођен је шест месеци пре него што је објављено чудесно зачеће Деве Марије. Архангел је Захарију прво објавио чудесно зачеће бездетне старице, његове жене.

Првосвештеник Захарије у храму Јерусалимском није поверовао одмах речима весника Божјег и због тога му се језик везао немилом и остао је нем све до осмог дана по рођењу Јовановом.

Тог дана су се скупили Захаријини сродници ради давања имена детету. Kада су упитали оца какво би име он желео да подари сину, он, будући да је био нем, написа, на дашчици: Јован. Баш у том часу одреши му се језик и он поче говорити.

Глас о чуду које се догодило пронео се до цара Ирода који је тада наредио својим војницима да убију бебу Јована.

Kако војници нису могли да пронађу дете, они се упуте у Храм и тамо пронађу Захарија и убију га, проливши његову крв која се скаменила на плочама Храма као сведок том убиству.

Мајка и Јован су се након тог догађаја сакрили у пећини усред пустиње, али мајка убрзо од старости премине и беба Јован остане сам у пустињи на чување Богу и Анђелима.Назван је Претеча, јер је људе припремао за долазак Христа Спаситеља.

Попут многих хришћана који су страдали на путу Господњем и Свети Јован је убијен у време цара Ирода.

У црквеном календару данашњи празник обележен је црвеним словом, што значи да спада у ред заповедних празника.

У нашем народу постоји много веровања која су повезана са Ивањданом. Већина има у себи магијски циљ. Сматра се да ноћ уочи Ивањдана има необично јаку моћ, нарочито исцелитељску, која са првим зрацима излазећег Сунца нестане. Али, не нестане одмах сва подарена снага, задржи се и преко дана, углавном до самог поднева.

Власи и Срби у Тимочкој крајини, чим сване Ивањдан, одлазе на ливаду и заривају главу у росну траву да би обезбедили добро здравље током целе године.

У први и последњи залогај доручка треба хукнути и сачувати га до вечери, а онда заједно са огледалцем и мало ивера ставити под јастук да би се у сну појавио лик суђеника, још једно је од веровања.

Десна рука Јована Kрститеља, којом је крстио Господа, чува се као највећа реликвија у Цетињском манастиру.

Ивањдан се може назвати и Девојачким празником јер је читав низ ритуала поверен девојкама. У многим нашим крајевима, ноћ уочи Ивандана девојке пале ивандањске ватре, беру цвеће и траве, певају и плету венце.

За празник Ивањдан се плету венци од ивањског цвећа који подсећају младе да размишљају о венчању. Девојке у венце стављају црвену ружу. Мисли се да је Ивањдан толико велики празник да се сунце три пута заустави тог дана.

Ивањдан се може назвати и Девојачким празником јер је читав низ ритуала поверен девојкама. У многим нашим крајевима, ноћ уочи Ивањдана девојке пале ивандањске ватре, беру цвеће и траве, певају и плету венце. Девојке из Груже палиле су с вечери живу ватру или крес, а с венцима ивандањског цвећа целу ноћ су играле и певале.

Веровање да се кроз венце од уплетене јованове траве, на Ивањдан, провлаче и жене које немају децу.

Потом се купају у реци да вода однесе урок, зли усуд или болест. Уколико је жена имала неколико узастопних побачаја, на дан Светог Јована посећује особе које носе име Стана или Станка. Ако их има више, обилазе сваку кућу, узимају струкове траве из венчића и праве свој венац. Са њим на глави купају се у реци и верују да ће им следећа трудноћа успети.

Kојим год поводом да су прављени, венчићи од јованове траве сутрадан се каче изнад или са десне стране кућних врата. Верује се да ће штитити дом од несреће током целе наредне године…

Власи и Срби у Тимочкој крајини, чим сване Ивањдан, одлазе на ливаду и заривају главу у росну траву да би обезбедили добро здравље током целе године. Сеоске врачаре на овај дан беру разно биље. Убраних травки мора бити тачно 77 и још једна, али само пола неке биљке. Она служи бајалицама за лечење непознате болести, она која нема име. ДАНАС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-ivanjdan-evo-obicaja-na-danasnji-dan/