ДАНАС ЈЕ ЈОВАЊДАН, ЕВО КОЈИ СУ ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Јована Крститеља, празник посвећен светитељу и пророку који је крстио Исуса Христа на реци Јордан. Свети Јован je једна од најпопуларнијих слава у Србији по броју свечара и налази се на трећем месту, одмах иза Светог Николе и Светог Арханђелa Михаила.

Свети Јован се назива Крститељем зато што је у реци Јордан крстио Исуса Христа. Зато у нашем народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења. Јованов отац је био јудејски свештеник Захарија, од племена Арона. Према хришћанском предању, Јован је рођен пола године пре Исуса Христа. Он је многе хришћане крстио у реци Јордан, што доказује да је он постојао као историјска личност.

Предање каже да је Јован крстио и оне који су се покајали што одмах нису веровали у хришћанство. Његова десна рука, она којом је захватио воду из Јордана када је крстио Исуса Христа, и даље је у власништву Српске православне цркве, а чува се у манастиру Пресвете Богородице на Цетињу. Верници, било православци или католици, врло често дају Јованово име својој деци.

Пошто се духовно сродство сматра значајнијим од крвног, наш народ Јовањдан сматра и даном кумства. Отуда и изрека: „Кумим те Богом и Светим Јованом“.

Јовањдан је после Никољдана и Ђурђевдана највећа крсна слава код  Срба.

У Српској православној цркви се као велика светиња чува десница Светог Јована Претече која се налази у Цетињском манастиру.

И на територирији општине Смедеревска Паланка  данас велики број породица обележава овај веома поштовани православни празник.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-jovanjdan-evo-koji-su-obicaji-i-verovanja/