ДАНАС ЈЕ ЛЕТЊИ СВЕТИ НИКОЛА

Истовремено, у календару СПЦ данас се слави и Пећка икона Пресвете Богородице. Данашњи празник спомен је на догађај када су мошти Светог Николе пренете из Мире у Бари, где и данас почивају. Никољдан је празник посвећен Светом Николи који се прославља 19. децембра.

Сви они који славе Никољадан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто. Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када „пада“ данашњи празник, у народу се назива и летњи Свети Никола.

На овај датум су све лађе, где год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Данас се уочи празника често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут. Хришћани верују да својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Према предању, управо је Свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском. Током векова, Свети Никола је постао један од најомиљенијих светаца и за њега се везују многи обичаји опстали из давнина.

Данас, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове. У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.Православни верници светог Николу сматрају борцем за Христову веру, победником зла за цео свет, а његово име значи народни победник.

После смрти родитеља, Никола је имање разделио сиромашнима не задржавајући ништа за себе.

Године 1087. посмртни остаци Светог Николе пренети су у тада православни Бари, који се налази у јужној Италији, у цркву Светог Јована Претече. И данас мошти светог Николе почивају у Барију, сада у истоименој цркви Светог Николе, коју су у његову славу подигли грађани, верујући и поштујући овог чудотворца и исцелитеља.

Слава Свети Никола је по броју оних који је славе, без премца међу Србима. Kако се верује у нашем народу, половина Срба слави Светог Николу, док друга половина иде у госте. Светом Николи посвећено је више од 600 цркава под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-letnji-sveti-nikola/