ДАНАС ЈЕ МАЛА ГОСПОЈИНА-ЕВО КОЈИ СУ ОБИЧАЈИ ВЕЗАНИ ЗА ОВАЈ ДАН

Мала Госпојина је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије. Данашњи дан се убраја у 36 великих празника у црквеном календару обележених црвеним словом.Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила ћерку Марију, по благослову Божијем. Овај дан се празнује као Мала Госпојина или Мала Богородица.

Обележава се 21. септембра сваке године.

На икони се догађај рођења Свете Ђеве Марије представља тако да мајка Ана лежи на постељи, новорођена Марија у колевци, а окружени су многим сродницима.

У народу се овај празник слави и уз живописне обичаје, посебно посвећене рађању.

Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине. У пољопривреди, Мала Госпојина је означавала време када се почињало са орањем и сетвом озимих усева. У то време, приређиване су и разне сточарске свечаности.Верује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, а да јаја из тога периода могу целе године остати свежа па се зато остављају за насад. Пилићи излежени у ове дане биће добре носиље. Многе породице славе Малу Госпојину као своју Kрсну славу.

Мала Госпојина у Шумадији сматра се великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који се одржавају око цркава, односно у црквеним портама.Верује се да ће јесен и зима бити благи, без много хладних дана, ако на Малу Госпојину буде ведро без облака и ако се види сунце већи део дана.

На Малу Госпојину, исто као и на Велику Госпојину, према народном веровању, постоје и одређене забране.

Жене тако не би требало да спремају кућу, перу веш и обављају друге сличне послове.

Постоји веровање да на Малу Госпојину ништа не треба радити од послова који се раде рукама.

На овај дан наводно није добро ни започињати никакве нове послове, већ то треба одложити за неки од наредних дана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-mala-gospojina-evo-koji-su-obicaji-vezani-za-ovaj-dan/