ДАНАС ЈЕ МАТИЈЕВДАН-ЕВО ШТА ВАЉА РАДИТИ

Српска православна црква и верници данас славе Матијевдан, славу посвећену Матеју Јеванђелисти. Матеј је био Јеврејин и богати порезник и сакупљао је приходе на путу који је од Kапернаума прелазио из Галилеје у Сирију. Данас је добро прочитати Јеванђеље које је он написао, али и платити све порезе и дугове.

Порезници нису били омиљени у народу, који их није ценио и држао их је за корупмиране и обредно нечисте. Матејев живот се променио када га је Исус Христ позвао да га следи, а касније га је Христ уврстио међу 12 апостола.

Наоружан божанском силом, проповедао је хришћанство и исцељивао болесне, изгонио ђаволе, лечио губаве и васкрсавао мртве.

Матеј је био очевидац и сведок Исусовог живота и земаљске смрти, васкрсења и узношења на небо. Апостол је, по пријему Светог Духа, прво проповедао јеванђеље у Палестини, у Јерусалиму и околини.По одласку из Јерусалима проповедао је хришћанство у Македонији, Сирији, Етиопији.

Према предању, Свети апостол Матеј је написао прво јеванђеље – Свето јеванђеље по Матеју, те се назива и јеванђелист Матеј.

Матеј се сматра заштитником цариника, порезника, банкара и рачуновођа. Слава Свети Матеј – Матијевдан, распрострањена је међу Србима у Херцеговини. Управа царина Србије обележава Матијевдан као своју крсну славу од 2001. године.

Kаже се да Свети Матеј никада није јео месо, него се хранио поврћем, воћем и житарицама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-matijevdan-evo-sta-valja-raditi/