ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Међународни Дан матерњег језика, који се обележава данас у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности,  Србија дочекује се својим језиком који је у опасности да буде угрожен од „најезде“ страних речи, односно туђицаГенерална скупштина УНЕСКО прокламовала је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.Према проценама, готово свакодневно у свету нестане по један језик, а лингвисти прогнозирају да ће од око 6.000 језика, до краја 21. века одумрети више од половине, чак и до 90 одсто.
Највише су угрожени језици са малим бројем говорника од неколико стотина или десетина, и језици који припадају малим заједницама које нису цивилизоване са становишта западних стандарда и немају институције, сматрају лингвисти.
Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, а када је у питању српски језик, лингвисти сматрају да би требало више да се бринемо о свом матерњем језику, о развијању језичке културе, очувању традиције, као и да су нам потребна новија издања правописа, речника и осталих нормативних приручника.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-medjunarodni-dan-maternjeg-jezika/

1 comment

    • Sss on 21/02/2017 at 14:28

    Na danasnji dan treba pozvati Milojicica, direktorku PU Cika Jova Zmaj, direktora skole u Glibovcu, Burdzu, cak i pojedine prosvetne radnike i slicne njima, da shvate znacaj maternjeg srpskog jezika i pravopisa i da nauce da se ne kaze: „114 deteta“, „bio sam u grad“, “ vucu, secu, pecu“, “ dva metara“, “ sedam stana“, “ 7 hiljade“ i slicno! Takvi skrnave nas maternji jezik. I naravno poziv profesorima srpskog jezika u Palanci da pokrenu neku akciju sa ciljem da ovaj narod u Palanci i okolini nauci da govori ispravno. Da se odstampaju leci i flajeri sa primerima reci i da se dele u glavnoj ulici, da se napisu primeri na bilbordima i sl.

Komentari su onemogućeni.