ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ 16. НОВЕМБАР

tolerancijaМеђународни дан толеранције се данас, 16. новембра, обележава широм света и треба да подсети на то да сви имају право да живе и да буду то што јесу.

Према Декларацији Уједињених нација која је установљена 1995. године у Паризу, толеранција је прихватање чињенице да „људска бића природно различита по изгледу, положају, говору, понашању и вредностима имају право да живе и буду то што јесу“.

Нетолеранција се најчешће испољава на вербалном нивоу, када се човек нађе у ситуацији са битно другачијим људима, али човек је и тај који показује спремност на толерантно понашање и радознао је према различитостима.

Људи често немају никаквог разлога да из свог личног искуства буду нетолерантни према људима друге орјентације, различитим народима које никада у животу нису видели. Људи нису склони да мрзе, већ због искуства и утицаја околине показују опрез према свему новом и непознатом.

Уставом Србије загарантована је једнакост свим грађанима. Забрањује се свака дискриминација, непосредна или посредна, а нарочито по основу пола, националне припадности, друштвеног порекла, политичког уверења, културе, језика, старости, психичке и физичке инвалидности.

Тим поводом паланачки чланови Канцеларије за младе одржаће данас у дванаест часова акцију у центру града.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-medjunarodni-dan-tolerancije-16-novembar/