ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Овај дан нас подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас. Генерална Скупштина Уједињених нација је 1996. године позвала земље чланице да установе Дан толеранције у сладу са Декларацијом о принципима толеранције, која је потписана од стране чланица 16.11.1995. године. УНЕСКО је проглашењем Међународног дана толеранције скренуо пажњу на бројне међународне акте који се тичу људских права, укључујући Конвенцију о грађанским и политичким правима, Конвенцију о елиминацији свих облика дискриминације жена, расне дискриминације, као и Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида и многе друге. Данас се слави уважавање и поштовање различитости међу децом и међу одраслима.

УНЕСКО је дао дефиницију толеранције:
толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи.

Трпељиви смо онда када нам се нешто не свиђа, али када због тога нисмо агресивни ( насилни ). Толерантност је ненасиље.
Као што неко има право да му се нешто свиђа, тако неко други има право да му се то исто не свиђа. Толерантност је када никог не присиљавамо да му се свиђа оно што се нама свиђа.

Поштујте свога друга/другарицу иако сте различити и не слажете се у свему, уважавајте мишљење других, прихватите добар предлог.

Не заборавите:
– толеранција не значи да све мора да буде како ви хоћете,
– толеранција не значи да је све свима дозвољено, већ да сви имају иста права,
– толеранција се учи.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-medjunarodni-dan-tolerancije/