Početna » ДАНАС ЈЕ МИХОЉДАН, ВАЉА ИСПОШТОВАТИ ОБИЧАЈЕ

ДАНАС ЈЕ МИХОЉДАН, ВАЉА ИСПОШТОВАТИ ОБИЧАЈЕ

Данас је Михољдан, дан посвећен Светом Kиријаку Отшелнику. Према народном веровању, тек после овог празника наступа права јесен, али кад су дани још топли, народ то јесење доба назива михољско лето.

Михољдан је посвећен Светом Kиријаку Отшелнику, кога народ зове Свети Михољ, па отуда и назив празника.Kако му име каже, Отшелник, односно пустињак који се из верских разлога духовно и материјално одвојио од света, да би живио на осамљеном месту, тако је и Свети Kиријак скоро цео живот провео у пустињи.

Моћни исцелитељ болесних и благи утешитељ тужних, цео живот провео је бежећи од људске славе. Упокојио се 557. у 109. години живота.

Многе православне породице за крсну славу имају Михољдан. Сматра се и заштитником морепловаца. Морнари на овај дан нису испловљавали како не би увредили свеца.

Широм земље одржавају се вашари, заветине, преславе, литије, ове године сведено због пандемије.

По народном веровању, данас се не раде кућни послови, али ваља завршавати све послове ван куће, који не могу да чекају зиму.

С Михољданом наступа права јесен, али кад су дани још топли, народ то јесење доба назива михољско лето.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept