ДАНАС ЈЕ ОГЊЕНА МАРИЈА-НИКАКО НЕ РАДИТЕ СЛЕДЕЋЕ СТВАРИ

Српска православна црква данас прославља празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија. У народу се верује да се данас не сме „ни конац у иглу уденути“, али треба избегавати и још неке, лети омиљене радње.Рођена је крајем 3. века за време владавине цара Диоклецијана у Јужној Анадолији, у Писидији антиохијској као јединица незнанобожачких родитеља. Са пет година је изгубила мајку и остала са оцем Едесијем, незнабожачким свештеником, који ју је због обавеза дао на старатељство жени која тајно беше хришћанка. Тако је Марина васпитана у хришћанском духу, са којим се толики сродила да је добровољно одабрала тежак пут мучеништва. Признала је оцу да жели да се покрсти и постане невеста Христова. Незнабожац Едесије то није могао да прихвати и одрекао се своје кћери.

У Писидији је с новим царским намесником Олимвријем почео љути прогон хришћана, али и невоље младе Марине. Намесник, једном видевши 15-годишњу Марину беше обузет њеном лепотом и пожеле да је узме себи за жену. Kада ју је питао за име и порекло, одговорила му је: „Име ми је Марина, рођена сам у Писидији и верујем у Господа Исуса Христа.“ Сазнавши да је хришћанка, Олимврије је покушао да је придобије ласкањем, запретио јој је и мучењем, али Маринину веру није могао да пољуља: „Не гајите узалудне наде, намесниче, нити ме плашите мукама, јер ја се мука не бојим. Ништа ме не може одвојити од Христа! Не бојим се невоља, ни глади, ни ватре нити мача. Не мислите да ћете ме придобити похвалама, нити златом или каквим другим богатством. Све су то ствари кварљиве и пролазне, за мене безвредне .“После сурових бичеванај намесник нареди да Марина буде бачена у дубоку и мрачну тамницу. И док се у тамници молила, јавио јој се Архангел Михаило да је утеши и да излечи њено тело пуно рана. После низа најстрашнијих мучења, намесник одлучи да је следећег дана мучи у огњу и води. Живо тело су јој огњем сагоревали, свезаних ногу и руку у кључалу воду је бацали. Марина се све време молила Богу за спасење, када је велики земљотрес затресао целу Писидију. Kонопци којима беше свезана попуцаше и она се три пута погрузи у води у име Оца и Сина и Светога Духа. Изађе жива и здрава из воде, када се зачу глас Господњи: “Благословена јеси, Марина. Ти се крсти и поста достојна да носиш круну невинисти.“

Многи тада оставише своју веру незнанобожачку и постадоше хришћани, а кад намесник то виде, нареди да сви до једног буду посечени. Венце мучеништва тад је примило на хиљаде људи.

Не могавши да победи Марину, намесник нареди да јој се одруби глава. Мошти светитељке чуване су у Антиохији све до крсташког преузимања Цариграда 1204. године, а данас почивају у Атини, у Цркви Пресвете Богородице. Њена часна Десна Рука пребачена је на Свету Гору, у манастир Ватопед. На врху планине Ланга у Албанији, више самог Охридског језера, налази се манастир посвећен Светој Марини, са деловима њених моштију. Велико поштовање према овој светињи имали су и Турци, који су се као и хришћани уверили у многа чуда светитељке. Никада нису дирнули светињу нити манастирску имовину.Празник ове светитељке прославља се 30. јула, није црвеним словом обележен у црквеном календару, али је изузетно поштован у српском народу, нарочито међу женама. У традицији Света Марина је представљена као сестра Светог Илије, чији се дан прославља 2. августа. Према предању, она од брата крије када је његов празник да се он не би од среће и славља заборавио и громовима уништио цео свет. Али и Марија пали и кажњава огњем, по чему је и добила назив Огњена. Зато се данас ништа не ради, ни у кући, ни у пољу, у народу је позната забрана „ни конац у иглу уденути“. Ако се ово не испоштује, верује се да ће се тако светитељка увредити, па ће послати ватру и громове. Постоји пословица која каже: „Kо слави Огњену Марију, сигуран је у летину!“

Народно предање памти многе несрећне случајеве који су се догодили на данашњи дан, када су се пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију треба избегавати купање у „великим водама“. И поред летње жеге, освежење у базенима, рекама и другим већим водама треба оставити за сутрашњи дан.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-ognjena-marija-nikako-ne-radite-sledece-stvari/