ДАНАС ЈЕ ПЕТАК 13. МНОГИ ВЕРУЈУ БАКСУЗАН ДАН

Петак 13. је дан који се везује за несрећу и малерозност: постоји низ како истинитих догађаја, тако и митова, који говоре у прилог оваквој његовој репутацији, али овог пута ствари стоје сасвим другачије: 13. новембра свуда у свету слави се Дан љубазности, који је, примера ради, у Сингапуру прошле године обележен тако што је грађанима подељено 45.000 цветова!

Kад год први у месецу падне у недељу – петак 13. је неминован;ово може да се догоди најмање једном, а највише три пута годишње, изазивајући сваки пут нелагодност и нервозу.

Чињеница да Хамурабијев закон међу својим правилима нема број 13, може значити и да је страх од ове цифре старији и од хришћанства, али генерално, највише је оних који верују да се корен овог страха налази управо у религији.

У петак је разапет Исус, Ева је наводно, упркос забрани, појела јабуку, а Kаин убио Авеља. Број 13 не треба посебно објашњавати: он асоцира на Јуду, који је као тринаести ученик издао Христа, док су још Стари Римљани веровали да се вештице окупљају у групама од 12, док је 13. Враг лично.

Kомбинација овог дана у недељи и овог броја, потрефила се кад је Исус Христ разапет, а у модерној историји везује се за 1927. када се догодио други највећи крах на берзама: пословни неуспех натерао је очајне брокере да се тог дана бацају кроз прозоре на Вол Стриту.

Ови подаци деловали су врло снажно на око 20 милиона људи у САД, чији је страх од петка 13. прерастао у фобију, која се стручно назива параскевидекатриафобија. Ипак, уколико би икада могли да предахну од бојазни да ће им се на петак 13. догодити нешто страшно, то би требало да буде данас.

Наиме, на иницијативу Светског покрета љубазности, 13. новембра 1998. године у Токију установљен је Светски дан љубазности и пажње, када је донета и посебна декларација, која говори о толеранцији и прихватању различитости.

Овај дан редовно се обележава у Kанади, Јапану, Аустралији, Нигерији и Саудијској Арабији, а последњих неколико година све већу популарност стиче и у Индији, Италији, Сингапуру и Великој Британији.

13. новембар слави и савремена психологија, према којој љубазност и алтруизам повећавају наш осећај среће: помагање другима не само да ће вас усрећити него ће смањити ризик да добијете инфаркт или оболите од депресије и хроничних болести, јер они јачају наш имунитет и мозак.

Петак 13. није лош дан у земљама шпанског говорног подручја: људи у њима зазиру од четвртка уз који стоји овај број, док је такав дан у Грчкој – уторак 13. У Италији се сматра да број 13 доноси срећу, а да њени становници од лоших ствари стрепе од 17. у месецу, онда када он пада на петак.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-petak-13-mnogi-veruju-baksuzan-dan/