ДАНАС ЈЕ ПЕТРОВДАН, МНОГИ ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА СЕ ВЕЗУЈУ ЗА ОВАЈ ДАН

Православни верници и СПЦ данас славе Петровдан. Овај празник помен је на страдање Светих апостола Петра и Павла, које се догодило у Риму 67. године нове ере, а према неким изворима 69. године нове ере.

Kао за остале и за овај празник везана су бројна веровања. Некада је народ ујутру на овај дан стоку прскао водом да би била здрава, а чобани су плели венце и стављали их стоци на рогове.

Петровдан је слава пекара и рибара, али и слава многобројних породица.

Слављем овог великог православног празника завршава се Петровски пост и почиње причешће верника који су поштовали правила предвиђена каноном цркве. С тога је обичај да се закоље гуска, како би се домаћини омрсили.На данашњи дан у неким селима јужног Баната мештани ујутру разносе јабуке првим суседима за душу умрлих, а понегде се јабуке односе у цркву на освећење.

Општи је обичај да се за Петровдан месе колачи са јабукама који се зову „петровача“. У припреми колача учествују и деца, па мајке овај обичај сматрају једним од најлепших.

Постоји веровање да на овај дан Свети Петар дели јабуке деци на оном свету. Верујући у ово казивање, у прошлости су се многе мајке које су изгубиле децу уздржавале од једења јабука пре Петровдана, из страха да због тога на овај празник њихово дете на оном свету неће добити јабуку.На овај празник не иде се у поље и не почињу тешки пољопривредни радови, а нарочито се не упрежу коњи у кола.

На овај дан се ни башта не залива, због претње да ће страдати или имати штете од грома свако ко не поштује ову забрану.

Требало би рано да устанете и „окупате се“ у зрацима излазећег сунца. За добро здравље током целе године умијте се росом. Након тога уберите цвеће и док од њега плетете венчић, размишљајте о некој жељи. Венчић држите у кући све док вам се жеља не оствари. Усамљене особе треба да наберу букетић цвећа, ставе га на јастук и тако преспавају, па се верује, да ће пронаћи своју љубав.

У славу светих апостола Петра и Павла установљен је Петровски пост.

Он најдуже може трајати шест недеља, а најкраће једну недељу и један дан и спада у један од четири најважнија годишња поста Српске православне цркве.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-petrovdan-mnogi-obicaji-i-verovanja-se-vezuju-za-ovaj-dan/