ДАНАС ЈЕ ПЕТРОВДАН

Српска православна црква прославља празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа. Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника.

Чести су сабори на данашњи дан. Пале се и лиле, велике ватре, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе.

По народном веровању, Свети Петар је са Светим Савом заменио вериге, па се зато дешава да су на Савиндан дани топли а око Петровдана свежи.

Свети Петар, први бискуп Рима, био је апостол, ученик Христов, за кога се верује да му је Христ дао кључеве небеског царства.

Хришћанско учење говори да је цар Нерон наредио да се Петар разапне на крсту. Сматрајући се недостојним да буде распет као његов учитељ, Петар је тражио да га разапну са главом надоле.

Светог апостола Павла такође је убио цар Нерон, али с обзиром на то да је био римски држављанин, нису га разапели већ су му одрубили главу истог дана када је убијен и Петар.

У народу се верује да Свети Петар чува стуб на коме су Земља, небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда).

Некада је народ ујутро на овај дан стоку прскао водом да би била здрава, а чобани су плели венце и стављали их стоци на рогове.

Све девојке које су 7. јула посадиле жито данас гледају како је израсло и, ако су израсле клице које су се савиле као прстенови, ове године ће се сигурно удати.

Постоји обичај код Срба да се за Петровдан на трговима пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Тај обичај се симболише време када су верници прогоњени и мучени, често везивани за дрвене стубове и живи спаљивани. Данас се верује да ће те буктиње, које обично носе деца, донети здравље и благостање у домаћинству.

На Петровдан се не ради у пољу и не почињу се никакви тежи физички послови.

Раније се веровало да се до Петровдана јабуке не секу ножем, јер би могао пасти град који ће уништити усеве. Тај обичај се везује за веровање да на Петровдан Свети Петар дели јабуке деци на оном свету.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-petrovdan/