Početna » ДАНАС ЈЕ ПОСЕБАН ДАН, А ЕВО И ЗАШТО Због тога што се дешава једном у 4 године ПОСТОЈЕ БРОЈНА ВЕРОВАЊА И ТРАДИЦИЈЕ Ево шта је НАЈНЕОБИЧНИЈИ ОБИЧАЈ

ДАНАС ЈЕ ПОСЕБАН ДАН, А ЕВО И ЗАШТО Због тога што се дешава једном у 4 године ПОСТОЈЕ БРОЈНА ВЕРОВАЊА И ТРАДИЦИЈЕ Ево шта је НАЈНЕОБИЧНИЈИ ОБИЧАЈ

од Паланка данас
0 Коментар

Једна соларна година (тј. време које је потебно нашој планети да уради једну пуну ротацију око сунца) траје отприлике 365 дана, 5 сати, 48 минута и 46 секунди.


Тих додатних 5 и нешто сати времена, о којима нико не воли да говори, управо су разлог зашто имамо преступне године.

Године са 366 дана, које се јављају на сваке 4 године, подстичу жене да запросе мушкарце и чине да прославе рођендана буду врло збуњујуће за одређени број људске популације.

Али, нису то једине чудне ствари везане за овај датум. У наставку је неколико разлога зашто је 29. фебруар много занимљивији него што сте мислили.

Зашто имамо преступну годину и шта је то преступна секунда?

Сврха преступних година је да помогну у прилагођавању грегоријанског календара соларном календару и осигура да на време славимо соларне догађаје попут пролећне или јесење равнодневнице сваке године. Међутим, чак ни додатни дан у фебруару на сваке 4 године не може то да осигура потпуно тачно усклађење, због чега се научници понекад позивају на „Преступну секунду“ .

Преступна секунда је подешавање од једне секунде које се повремено примењује на координисано универзално време (УТЦ) како би се смањила разлика између прецизног времена које меримо часовницима и непрецизног уоченог соларног времена које варира због дуготрајног успоравања ротације Земље, наводи Википедија.

Како да знамо која је година преступна?

Врло једноставно: ако су последње две цифре године дељиве са четири (на пример: 2016, 2020, 2024…) тада је преступна година. Године које означавају крај века су издвојене од овог правила. Оне морају да буду дељиве са 400 да би биле преступне године. Дакле, 2000 и 2400 су преступне године, али 2100 неће бити.

Зашто жене просе мушкарце баш 29. фебруара?

Након што је папа Гргур XИИИ указом прогласио грегоријански календар 1582. године, идеја о додавању 29. фебруара сваке четири године чинила се тако смешном, да су у британском позоришту направили комичну представу у којој се истицало да би жене на тај дан требало да замене сукње за панталоне и да се понашају као мушкарци.  Представа је означена као сатира, али тадашње феминисткиње су биле инспирисане; до 1700-их, жене су користиле 29. фебруар да предлажу брак мушкарцима. Традиција, која се данас назива „Бацхелор’с Даy“, достигла је врхунац почетком 1900-их и наставља и данас да се примењује у Великој Британији.

Рођење али и још нешто

На свету постоји око 4 милиона људи који су рођени на овај дан. Вероватноћа да ће се нека беба родити баш 29. фебруара је 1:1.500.

Људи који су рођени 29. фебруара имају приличан проблем са обележавањем свог рођендана, али дешава се и да неко умре баш на тај дан. Према Енциклопедији светске баштине, 1800-их, Џејмс Милн Вилсон који је пореклом био Британац, а током живота постао је и премијер Тасманије „рођен је преступног дана и умро је баш на тај дан.“ Вилсон је умро 29. фебруара 1880., на његов „17.“ рођендан, односно када је имао 68 година у регуларним годинама.

Попусти на 29. фебруар

У многим земљама продавци дају велике попусте баш на овај дан. Зато обратите пажњу,  можда се то деси и код нас, па ћете моћи да купите оно што сте желели по врло повољној цени.

 

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept